Na temat pierogów napisano już mnóstwo opinii, zdań i różnych tam takich …..
U mnie pierogi zawsze były ulubionym a nawet ukochanym daniem.
Jedni lubią je z farszem ruskim, inni z kapustą kiszoną i grzybami, są też miłośnicy słodkich farszów do pierogów ( jagody, truskawki…). Jedno jest pewne lubimy pierogi.
W moim domu rodzinnym pierogi to dania ukochane. Na kolację wigilijną muszą być pierogi ruskie, z kapustą słodką i twarogiem… z kapustą kiszoną i grzybami.
Dzisiaj mam propozycję dla miłośników kaszy gryczanej i grzybów. Farsz z kaszy gryczanej, grzybów i polane to wszystko śmietaną z cebulką….
Pyszne danie na kolację wigilijną 😉
Składniki na ciasto;
ok 1 kg mąki,
1 szklanka ciepłej wody,
1 jajko,
2 łyżki oleju,
łyżeczka soli
Składniki na farsz:
1 ½ szklanki kaszy gryczanej,
2 ½ szklanki wody,
4 dag suszonych grzybów,
½ kostki masła,
1 jako,
1 średnia cebula,
sól i pieprz do smaku,
Polewa śmietanowa
300 ml śmietany kwaśnej,
1 cebula,
2 łyżki masła,
Sól, pieprz
Wykonanie:
Grzyby płuczemy a następnie zalewamy wrzątkiem, chwilę moczymy a następnie gotujemy około 20 minut na średnim ogniu. Następnie odcedzamy i wystudzone kroimy na małe paski.
W garnku zagotowujemy wodę i do wrzątku dajemy kaszę – gotujemy na małym ogniu, mieszając dość często aby kasza się nie przepaliła. Jak kasza będzie ugotowana – po około 10 minutach, zdejmujemy z ognia i trzymamy jeszcze chwilę ( około 10 minut) pod przykrywką.
Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę 1 cebulę, dodajemy grzyby i podsmażamy, następnie dodajemy kaszę, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Na koniec dodajemy jajko, mieszamy dokładnie.
Przygotowujemy ciasto. Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól, olej i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.
Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy pierogi.
Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.
Przygotowujemy śmietanę. Na patelnię dajemy masło, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmażamy na małym ogniu około 7-10 minut. Następnie dodajemy śmietanę, sól, pieprz i dusimy jeszcze minutę.
Podajemy polane śmietaną z cebulką no i oczywiście z czystym barszczem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz