Pieczony, wędzony boczek z czosnkiem, majerankiem i papryką

Już wielokrotnie Wam pisałam, że domowa wędlina jest najlepsza. Muszę się wam pochwalić, że nawet moja Mama ceniła moją wędlinę. Jak przychodziły święta lub inne uroczystości to jak ustalałyśmy co kto ma przygotować to moja Mama zostawiała mi zrobienie pieczonej karkówki, boczku, szynki.

Bardzo ceniłam sobie zdanie mojej Mamy, która też bardo dobrze gotowała.

Boczek lubimy w różnych wersjach. Pieczony, zrolowany, gotowany…

Ten, surowy, wędzony robiłam często w takiej wersji i bardzo wszystkim smakował. Ostatnio zrobiłam na swoje urodziny i też smakował moim Przyjaciołom. Znikał w tempie ekspresowym.

Ważne to kupić dobry surowy, wędzony boczek, to wtedy będziemy mieć dobrą wędlinę. Do tego domowy chrzan, domowy chleb i jest pyszne jedzenie.

 DSC_0901

Składniki:

Płat surowego, wędzonego boczku – około 1 kg

2-3 ząbki czosnku,

Łyżka suszonego majeranku,

Łyżeczka słodkiej papryki w proszku,

Szczypta papryki ostrej w proszku,

Sól, pieprz,

Trochę wody,

Wykonanie

Płat boczku myjemy i suszymy. Następnie nacinamy boczek w paru miejscach i wkładamy tam plastry czosnku. Paprykę słodką mieszamy z papryką ostrą.

Boczek nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Przekładamy do garnka i zostawiamy na całą noc w lodówce. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do tem. 180 stopni. Do garnka z boczkiem wlewamy wodę, przykrywamy i pieczemy około 1 ½ godziny.

Upieczony wyjmujemy, studzimy. Podajemy z chrzanem.

 DSC_0909 DSC_0904

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.