Łosoś, jak już wielokrotnie Wam pisałam jest naszą ulubiona rybą. Lubię go przygotowywać bo łatwo i szybko czyści się go z ości, jest smaczny i można go łączyć z różnymi dodatkami. Połączenie łososia ze szpinakiem to klasyka, ale jakże smaczna i aromatyczna.
Dzisiaj przygotowałam danie z pieczonego w piekarniku łososia i mrożonego szpinaku 1000 listków firmy Bonduelle, który dusiłam na oliwie z czosnkiem. Danie było smaczne i aromatyczne.
Składniki:
ok 500g filet z łososia bez skóry i ości
sól morska,
biały pieprz
1 cytryna,
2 łyżki oliwy,
3 ząbki czosnku,
mrożony szpinak 1000 listków firmy Bonduelle
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Łososia czyścimy z ości, myjemy, suszymy, dzielimy na 4 kawałki, doprawiamy solą, pieprzem. Tak przygotowanego łososia układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Naczynie z łososiem przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 – 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy szpinak.
Ja kupiłam do tego dania mrożony szpinak 1000 listków firmy Bonduelle, bo jak sama nazwa wskazuje, po rozmrożeniu mają być całe listki szpinaku a nie jakaś miazga. Szpinak, który zamroziłam jesienią już mi się skończył, a jeśli kupuję mrożony, to chciałabym aby przypominał świeży, był zwarty, miał zachowane całe listki, a nie był zieloną papką.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i kawałki mrożonego szpinaku, dusimy około 10 minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Byłam mile zaskoczona konsystencją szpinaku po rozmrożeniu i ugotowaniu. Szpinak był zwarty i miał widoczne całe listki – tak jak lubię. Rzeczywiście, w porównaniu do innych szpinaków, których próbowałam ten naprawdę zawiera całe listki. Świetnie komponował się wizualnie i smakowo z pieczonym łososiem.
Upieczonego łososia układamy na talerze i każdy kawałek przykrywamy porcją szpinaku. Podajemy z ryżem.
Pyszne. Tak jak lubię 🙂
uwielbiam łososia ze szpinakiem -zdrowo i pysznie 😉
Łosoś i szpinak – muszę wreszcie spróbować tego magicznego połączenia, bo ostatnio wszyscy zachwalają. 🙂
Zdrowo i pysznie – czego chciec wiecej? 🙂
To musi być pyszne, super danie 🙂
Jedna z moich ulubionych par…szpinak i łosoś :)!