Pieczarki faszerowane boczkiem i szpinakiem

Pieczarki faszerowane boczkiem i szpinakiem to szybka w przygotowaniu ale jednocześnie apetyczna przekąska na różne okazje. Sprawdzi się  na imprezie, przyjęciu np. na szwedzki stół jako ciepłe danie.

Szpinak i boczek to dobry duet kulinarny a dodany do pieczarek i zapieczony pod serem mozarella jest rewelacyjnym samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsa.

Jeśli lubicie pieczarki to taka wersja będzie idealna na sylwestrową imprezę.

dsc_0165

Składniki: (na 15 sztuk)

15 sztuk dużych kapeluszy pieczarek 

300 g szpinaku ,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

5-6 plastrów gotowanego boczku,

Olej,

Sól, pieprz,

100 g sera mozarella

Wykonanie:

Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę  i podsmażamy około 4-5 minut na małym ogniu.

Następnie dodajemy wymyty i poszarpany na mniejsze kawałki szpinak  i wyciśnięty czosnek – dusimy chwilę aż wyparuje woda ze szpinaku. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Kapelusze pieczarek obieramy ze skórki, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i pieprzem.  Następnie wypełniamy farszem ze szpinaku i boczku.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni o pieczemy 10 minut. Następnie nakładamy na każdą pieczarkę kawałeczek sera mozarella i zapiekamy jeszcze 10 minut.

dsc_017d3 dsc_0147

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.