Pieczarki faszerowane boczkiem i szpinakiem to szybka w przygotowaniu ale jednocześnie apetyczna przekąska na różne okazje. Sprawdzi się na imprezie, przyjęciu np. na szwedzki stół jako ciepłe danie.
Szpinak i boczek to dobry duet kulinarny a dodany do pieczarek i zapieczony pod serem mozarella jest rewelacyjnym samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsa.
Jeśli lubicie pieczarki to taka wersja będzie idealna na sylwestrową imprezę.
Składniki: (na 15 sztuk)
15 sztuk dużych kapeluszy pieczarek
300 g szpinaku ,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
5-6 plastrów gotowanego boczku,
Olej,
Sól, pieprz,
100 g sera mozarella
Wykonanie:
Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy około 4-5 minut na małym ogniu.
Następnie dodajemy wymyty i poszarpany na mniejsze kawałki szpinak i wyciśnięty czosnek – dusimy chwilę aż wyparuje woda ze szpinaku. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Kapelusze pieczarek obieramy ze skórki, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i pieprzem. Następnie wypełniamy farszem ze szpinaku i boczku.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni o pieczemy 10 minut. Następnie nakładamy na każdą pieczarkę kawałeczek sera mozarella i zapiekamy jeszcze 10 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz