Pasztet z kaczki i dyni

Jeśli zostają Wam kawałki (udo, pierś) kaczki z obiadu i zastanawiacie się jak je wykorzystać, żeby się nie zmarnowały to proponuję zrobić pasztet. Mięso pieczone jest aromatyczne, miękkie i jest bardzo dobre do zrobienia pasztetu.

Ale oczywiście możemy zrobić ze świeżej kaczki, którą gotujemy w wywarze z jarzyn i ziół.

Tym razem postanowiłam dodać do mięsa na pasztet dynię, którą wcześniej poddusiłam z cebulą i czosnkiem. Mój eksperyment powiódł się bo pasztet był bardzo dobry, dynia dodała fajnego koloru i spowodowała, że pasztet był wilgotny i puszysty.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki- proporcja na 1 dużą  formę:

Udo i 1 pierś z kaczki – upieczone wcześniej lub świeże

Około 600 g dyni,

średnia cebula,

2 ząbki czosnku,

olej,

2 jajka,

Szczypta gałki muszkatołowej,

Sól, pieprz

Wykonanie:

Jeśli mamy świeżą kaczkę to myjemy kawałki mięsa i gotujemy w wywarze z warzyw. Dodajemy również liście laurowe, ziele angielskie. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie ( około50-60 minut). Solimy do smaku mniej więcej w połowie czasu gotowania.  Gdy mięso będzie bardzo miękkie , wyjmujemy i studzimy. Z kaczki usuwamy kości, wyciągamy samo mięso.

Jeśli mamy kaczkę z pieczenia ( ja tak miałam ) to mięso oddzielamy od kości i wraz ze skórą przekładamy do blendera.

Dynię czyścimy z pestek, obieramy, myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, wyciśnięty czosnek, startą dynię i dusimy około 10 minut na średnim ogniu – mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do blendera, gdzie mamy już kawałki kaczki dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, dynię i miksujemy chwilę.

Tak przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Pieczemy 60 minut w piekarniku 200 stopni. Na dnie piekarnika w trakcie pieczenia trzymamy naczynie z wodą.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. 24 września
    Odpowiedz

    W opcji wegańskiej dynię zastępujemy soczewicą lub ciecierzycą, do tego płatki owsiane/otręby i mamy równie świetny pasztecik 😉

  2. Brenia
    24 września
    Odpowiedz

    tak też może być. Na blogu są również pasztety bez mięsa 🙂

  3. 25 września
    Odpowiedz

    Nigdy nie robiłam domowego pasztety, będę musiała w końcu spróbować 🙂

  4. Brenia
    25 września
    Odpowiedz

    zachęcam 🙂 nie ma to jak domowy pasztet 🙂 Pozdrawiam
    !!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.