Jeśli przygotowujecie menu na Święta to koniecznie pomyślcie o pasztetach. Są to, moim zdaniem, obowiązkowe dania na świątecznym stole. A jeśli pasztet to oczywiście zrobiony w domu, z dobrego mięsa. Na blogu są już różne propozycje na pasztety i to zarówno mięsne jak też bezmięsne. Dzisiejsza propozycja to pasztet z kaczki, który wymaga trochę czasu na przygotowanie ale na święta warto poświęcić ten czas bo pasztet jest wyborny.
Składniki- proporcja na 1 dużą formę:
30 dag wątróbki z indyka
1 średniej wielkości kaczka- około 1kg 20 dag
40 dag boczku surowego
średnia cebula
olej
pół łyżeczki gałki muszkatołowej tartej
liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
4 jajka
Czerstwa bułka
Sól, pieprz
Dodatki do podania: chrzan tarty
Wykonanie:
Kaczkę dzielimy na mniejsze kawałki, dokładnie myjemy; boczek surowy, obrane warzywa również myjemy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy wszystko w dużym ganku wodą. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie( około50-60 minut). Solimy do smaku mniej więcej w połowie czasu gotowania. Gdy mięso będzie bardzo miękkie , wyjmujemy i studzimy. Z kaczki usuwamy kości, wyciągamy samo mięso. Wątróbkę myjemy, czyścimy z błon, zalewamy wywarem z gotowanego mięsa; gotujemy 5 minut i odcedzamy. Bułkę zalewamy szklanką wywaru ( z mięsa), odstawiamy.
Następnie mięso, boczek, wątróbkę, wyciśniętą bułkę z wywaru, cebulę mielimy dokładnie dwa razy w maszynce do mielenia. Otrzymaną masę przekładamy do blendera, dodajemy jajka, sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową i miksujemy chwilę.
Tak przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Pieczemy 60 minut w piekarniku 200 stopni. Na dnie piekarnika w trakcie pieczenia trzymamy naczynie z wodą.
na pewno cudownie smakuje 🙂
Z kaczki jeszcze nie robiłam a szkoda bo tak apetycznie wygląda…:)!
Zapisuję do zrobienia. Pozdrawiam.
Wydaje mi się, że widzę w pasztecie marchewkę, ale w przepisie nie ma. Myślę, że mozna dodać ? Nie wyobrażam sobie pasztetu bez karotki. Pasztet wygląda pysznie!
Jakie warzywa dodac do gotującej się kaczki, bo w podanych skladnikach nie ma nic o warzywach? dziękuję za odpowiedź
eliza
Można dodać: 2 marchewki, pietruszkę, cebulę, 2 ząbki czosnku.
Czy dodane warzywa, można zmielić razem z mięsem, czy raczej nie?
Pozdrawiam
Może ale nie wszystkie, po 1 sztuce można zmielić razem z mięsem.