Pasztet z kaczki

Jeśli przygotowujecie menu na Święta to koniecznie pomyślcie o pasztetach. Są to, moim zdaniem, obowiązkowe dania na świątecznym stole. A jeśli pasztet to oczywiście zrobiony w domu, z dobrego mięsa. Na blogu są już różne propozycje na pasztety i to zarówno mięsne jak też bezmięsne. Dzisiejsza propozycja to pasztet z kaczki, który wymaga trochę czasu na przygotowanie ale na święta warto poświęcić ten czas bo pasztet jest wyborny.

 

Składniki- proporcja na 1 dużą  formę:

30 dag wątróbki z indyka

1 średniej wielkości kaczka- około 1kg 20 dag

40 dag  boczku surowego

średnia cebula

olej

pół łyżeczki gałki muszkatołowej tartej

liść laurowy, ziele angielskie, majeranek

4 jajka

Czerstwa bułka

Sól, pieprz

Dodatki do podania: chrzan tarty

Wykonanie:

Kaczkę dzielimy na mniejsze kawałki, dokładnie myjemy; boczek surowy, obrane warzywa również myjemy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy wszystko w dużym ganku wodą. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie( około50-60 minut). Solimy do smaku mniej więcej w połowie czasu gotowania.  Gdy mięso będzie bardzo miękkie , wyjmujemy i studzimy. Z kaczki usuwamy kości, wyciągamy samo mięso. Wątróbkę myjemy, czyścimy z błon, zalewamy wywarem z  gotowanego mięsa; gotujemy 5 minut i odcedzamy. Bułkę zalewamy szklanką wywaru ( z mięsa), odstawiamy.

Następnie mięso, boczek, wątróbkę, wyciśniętą bułkę z wywaru, cebulę mielimy dokładnie dwa razy w maszynce  do mielenia. Otrzymaną masę przekładamy do blendera, dodajemy jajka, sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową i miksujemy chwilę.

Tak przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Pieczemy 60 minut w piekarniku 200 stopni. Na dnie piekarnika w trakcie pieczenia trzymamy naczynie z wodą.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 8

  1. piotrazona
    27 marca
    Odpowiedz

    Wydaje mi się, że widzę w pasztecie marchewkę, ale w przepisie nie ma. Myślę, że mozna dodać ? Nie wyobrażam sobie pasztetu bez karotki. Pasztet wygląda pysznie!

  2. eliza
    23 października
    Odpowiedz

    Jakie warzywa dodac do gotującej się kaczki, bo w podanych skladnikach nie ma nic o warzywach? dziękuję za odpowiedź
    eliza

  3. Brenia
    27 października
    Odpowiedz

    Można dodać: 2 marchewki, pietruszkę, cebulę, 2 ząbki czosnku.

  4. Reginka
    21 października
    Odpowiedz

    Czy dodane warzywa, można zmielić razem z mięsem, czy raczej nie?
    Pozdrawiam

  5. Brenia
    24 października
    Odpowiedz

    Może ale nie wszystkie, po 1 sztuce można zmielić razem z mięsem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.