Wegetariańska pasta z pysznych pieczonych warzyw – buraczków i dyni. Jest to bardzo dobre smarowidło do chleba, jako dip do warzyw lub farsz do pierogów, naleśników, tacos….
Warzywa kupuję w Gospodarstwie Majlertów i mam pewność, że są zdrowe i smaczne.
Pastę można podawać z różnymi dodatkami, takie jakie lubimy. Ja dodałam oliwę, prażone pestki słonecznika i natkę pietruszki. Ale równie dobre byłyby orzeszki Pini, włoskie…a zamiast natki pietruszki szczypiorek lub świeża kolendra.
Jest dobra jako przekąska do piwa. Dodałam grillowane tortille, polałam solidnie oliwą, natka pietruszki i płatki pikantnej papryczki chilli dopełniły smaku i ze schłodzonym piwem były wyborne 🙂
Składniki:
1/3 dyni średniej wielkości,
400 g buraczków,
Papryczka chilli w płatkach,
4 ząbki czosnku,
Woda gazowana,
Sok z 1 limonki,
Sól, pieprz,
Oliwa,
Natka pietruszki,
Ziarna słonecznika
Wykonanie
Dynię myjemy, czyścimy środek z miąższu, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą i posypujemy grubą solą, gałązkami tymianku.
Buraczki myjemy solidnie, układamy na brytfannie, polewamy oliwą.
Warzywa pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut.
Upieczone warzywa studzimy. Następnie warzywa dajemy do blendera, dodajemy wodę gazowaną ( około ½ szklanki), sól, pieprz, wyciśnięty czosnek, sok z limonki i blendujemy. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta dodajemy jeszcze wody gazowanej aż masa będzie kremowa i lekka.
Tak przygotowaną pastę przechowujemy w słoiku. Ja podałam pastę z pokrojoną drobno natką pietruszki, oliwą, prażonymi pestkami słonecznika i posypałam płatkami ostrej papryczki chilli.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz