Pasta z pieczonych buraczków i dynii jako przekąska do piwa lager

Wegetariańska pasta z pysznych pieczonych warzyw – buraczków i dyni. Jest to bardzo dobre smarowidło do chleba, jako dip do warzyw lub farsz do pierogów, naleśników, tacos….

Warzywa kupuję w Gospodarstwie Majlertów i mam pewność, że są zdrowe i smaczne.

Pastę można podawać z różnymi dodatkami, takie jakie lubimy. Ja dodałam oliwę, prażone pestki słonecznika i natkę pietruszki. Ale równie dobre byłyby orzeszki Pini, włoskie…a zamiast natki pietruszki szczypiorek lub świeża kolendra.

Jest dobra jako przekąska do piwa. Dodałam grillowane tortille, polałam solidnie oliwą, natka pietruszki i płatki pikantnej papryczki chilli dopełniły smaku i ze schłodzonym piwem były wyborne 🙂

DSC_0165

Składniki:

1/3 dyni średniej wielkości,

400 g buraczków,

Papryczka chilli w płatkach,

4 ząbki czosnku,

Woda gazowana,

Sok z 1 limonki,

Sól, pieprz,

Oliwa,

Natka pietruszki,

Ziarna słonecznika

Wykonanie

Dynię myjemy, czyścimy środek z miąższu, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą i  posypujemy grubą solą, gałązkami tymianku.

Buraczki myjemy solidnie, układamy na brytfannie, polewamy oliwą.

Warzywa pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut.

Upieczone warzywa studzimy. Następnie warzywa dajemy do blendera, dodajemy wodę gazowaną ( około ½ szklanki), sól, pieprz, wyciśnięty czosnek, sok z limonki i blendujemy. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta dodajemy jeszcze wody gazowanej aż masa będzie kremowa i lekka.

Tak przygotowaną pastę przechowujemy w słoiku. Ja podałam pastę z pokrojoną drobno natką pietruszki, oliwą, prażonymi pestkami słonecznika i posypałam płatkami ostrej papryczki chilli.

 DSC_0169 DSC_0159

Kulinarne inspiracje z Love Beer

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.