Dzisiaj trochę odmiany od świątecznych potraw. Pasta do chleba zrobiona w domu to pewność dobrych i świeżych produktów a co za tym idzie dobrego smarowidła do chleba.
Sezam to jednio z moich ulubionych ziaren. Lubię je w postaci słodkiej (ulubione sezamki – wspomnienie dzieciństwa) jak też na wytrawnie. Pasta z dodatkiem prażonego sezamu z dodatkiem parmezanu i świeżych ziół to coś pysznego. Zrobiłam ją na bazie jajek i majonezu ale tak naprawdę smaku dodaje prażony sezam i zioła. Taka pasta najlepsza jest z domowym chlebkiem i fajną zieleniną. Jeśli szykujecie domową imprezę na Sylwestra to ta pasta będzie pysznym dodatkiem do kanapek, warzyw.
Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo,
100 g startego drobno parmezanu,
2 łyżki ziaren białego sezamu,
2-3 łyżki majonezu,
Parę listków świeżej bazylii i tymianku,
Sól, pieprz,
Rukola
Wykonanie
Sezam prażymy na małym ogniu na patelni – bez tłuszczu- na zloty kolor. Odstawiamy do wystudzenia.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i studzimy.
Parmezan ścieramy na drobnych oczkach.
W mikserze rozdrabniamy jajka z parmezanem, majonezem, posiekaną bazylią i tymiankiem. Całość doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec dodajemy uprażony sezam, mieszamy. Podajemy z rukolą lub sałatką oraz z innymi różnymi dodatkami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz