Pasta z parmezanem, prażonym sezamem i ziołami

Dzisiaj trochę odmiany od świątecznych potraw. Pasta do chleba zrobiona  w domu to pewność dobrych i świeżych produktów a co za tym idzie dobrego smarowidła do chleba.

Sezam to jednio z moich ulubionych ziaren. Lubię je w postaci słodkiej (ulubione sezamki – wspomnienie dzieciństwa) jak też na wytrawnie. Pasta z dodatkiem prażonego sezamu z dodatkiem parmezanu i świeżych ziół to coś pysznego. Zrobiłam ją na bazie jajek i majonezu ale tak naprawdę smaku dodaje prażony sezam i zioła. Taka pasta najlepsza jest z domowym chlebkiem i fajną zieleniną. Jeśli szykujecie domową imprezę na Sylwestra to ta pasta będzie pysznym dodatkiem do kanapek, warzyw.

dsc_0501

Składniki:

3 jajka ugotowane na twardo,

100 g startego drobno parmezanu,

2 łyżki ziaren białego sezamu,

2-3 łyżki majonezu,

Parę listków świeżej bazylii i tymianku,

Sól, pieprz,

Rukola

Wykonanie

Sezam prażymy na małym ogniu na patelni – bez tłuszczu- na zloty kolor. Odstawiamy do wystudzenia.

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i studzimy.

Parmezan ścieramy na drobnych oczkach.

W mikserze rozdrabniamy jajka z parmezanem, majonezem, posiekaną bazylią i tymiankiem. Całość doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec dodajemy uprażony sezam, mieszamy. Podajemy z rukolą lub sałatką oraz z innymi różnymi dodatkami.

dsc_0526 dsc_0508

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.