Papryka faszerowana kaszą owsianą, cukinią i zapieczona w pikantnym sosie pomidorowym

Jesień już puka do naszych drzwi. Zauważyliście, że robi się już kolorowo w lesie, na straganach….

Jak biegam teraz po lesie to widzę, że las robi się powoli jesienny: żółty, brązowy, pomarańczowy no i liliowy od wrzosów. Uwielbiam wstać wcześnie rano i pobiegać w lesie w takim cudnym towarzystwie.

Na straganach też zrobiło się już jesiennie bo są już piękne dynie, papryki w różnych wersjach i kolorach i całe mnóstwo innych warzyw i owoców. Aż oczy  cieszą takie widoki. Szykuję się do zrobienia domowego ketchupu . Przepisem oczywiście się podzielę J

W kuchni też można poszaleć  z tymi jesiennymi warzywami.

Dzisiaj takie szaleństwo kulinarne z papryką  nadzianą kaszą owsianą, cukinią i zapieczone w pikantnym sosie z pomidorów. Oczywiście, zamiast kaszy owsianej można dodać też inną kaszę lub ryż. Ja lubię kaszę owsianą, świetnie nadaje się jako dodatek do dań z warzyw ale też i do dań z gulaszem mięsnym.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki dla 4 osób: 

4 podłużne  duże papryki – ilość w zależności dla ilu osób ,

Woreczek kaszy owsianej,

1 mała cukinia,

1 mała cebula,

2 ząbki czosnku

Świeże liście oregano,

Sól, pieprz, chilli,

Puszka pomidorów

Przygotowanie

Paprykę myjemy, przekrawamy wzdłuż i czyścimy środek z pestek .  Paprykę w środku delikatnie solimy i pieprzymy.

Kaszę  gotujemy trochę krócej jak w przepisie, po ugotowaniu  zlewamy zimną wodą i odcedzamy.

Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek, startą cukinię, dusimy około 5 minut. Następnie  dodajemy kaszę, oregano, doprawimy solą, pieprzem . Całość  mieszamy .

Pomidory w puszce wylewamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, oregano, chilli, 3-4 łyżkami wody- mieszamy i przelewamy do naczynia do pieczenia.

Papryki faszerujemy kaszą,  układamy na sosie z pomidorów i przykrywamy folią/pokrywką.

Pieczemy w nagrzanym do 190  stopni piekarniku około  30-40 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.