Jesień już puka do naszych drzwi. Zauważyliście, że robi się już kolorowo w lesie, na straganach….
Jak biegam teraz po lesie to widzę, że las robi się powoli jesienny: żółty, brązowy, pomarańczowy no i liliowy od wrzosów. Uwielbiam wstać wcześnie rano i pobiegać w lesie w takim cudnym towarzystwie.
Na straganach też zrobiło się już jesiennie bo są już piękne dynie, papryki w różnych wersjach i kolorach i całe mnóstwo innych warzyw i owoców. Aż oczy cieszą takie widoki. Szykuję się do zrobienia domowego ketchupu . Przepisem oczywiście się podzielę J
W kuchni też można poszaleć z tymi jesiennymi warzywami.
Dzisiaj takie szaleństwo kulinarne z papryką nadzianą kaszą owsianą, cukinią i zapieczone w pikantnym sosie z pomidorów. Oczywiście, zamiast kaszy owsianej można dodać też inną kaszę lub ryż. Ja lubię kaszę owsianą, świetnie nadaje się jako dodatek do dań z warzyw ale też i do dań z gulaszem mięsnym.
Składniki dla 4 osób:
4 podłużne duże papryki – ilość w zależności dla ilu osób ,
Woreczek kaszy owsianej,
1 mała cukinia,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku
Świeże liście oregano,
Sól, pieprz, chilli,
Puszka pomidorów
Przygotowanie
Paprykę myjemy, przekrawamy wzdłuż i czyścimy środek z pestek . Paprykę w środku delikatnie solimy i pieprzymy.
Kaszę gotujemy trochę krócej jak w przepisie, po ugotowaniu zlewamy zimną wodą i odcedzamy.
Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek, startą cukinię, dusimy około 5 minut. Następnie dodajemy kaszę, oregano, doprawimy solą, pieprzem . Całość mieszamy .
Pomidory w puszce wylewamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, oregano, chilli, 3-4 łyżkami wody- mieszamy i przelewamy do naczynia do pieczenia.
Papryki faszerujemy kaszą, układamy na sosie z pomidorów i przykrywamy folią/pokrywką.
Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około 30-40 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz