Paluchy drożdżowe z ziołami

Pyszne, pachnące domowe pieczywo… kto nie lubi zapachu i smaku chleba upieczonego w domu? U mnie domowe pieczywo, można powiedzieć, to chleb powszedni. Zakwas, który mam od prawie 10 lat jest podstawą wielu pieczonych przeze mnie chlebów: żytnich, pszennych, orkiszowych, mieszanych. Lubimy też pieczone w domu bułeczki, które robię w różnych wersjach i smakach. Po wejściach na moim blogu, widzę, że chętnie korzystacie z przepisów na domowe pieczywo: chleby i bułeczki.

Dzisiaj mam dla Was przepis na wyjątkowo aromatyczne i pulchne paluchy z dodatkiem ziół i ugotowanych ziemniaków. Paluchy, przez dodanie do nich ziemniaków długo utrzymują świeżość a zioła dodają wyjątkowego aromatu. Moje miały dodatkowo ładny, kształtny wygląd. Po to aby takie paluchy miały ładny kształt i dobrze się upiekły wykorzystałam formę silikonową marki Tescoma. Forma jest doskonała do takiego wypieku. Wykonana została z wysokiej jakości żaroodpornego silikonu, odpornego na temperaturę do 230 stopni. Podczas pieczenia paluchy nie przywierają do formy, dobrze się ją czyści oraz co ważne łatwo się ją przechowuje bo jest elastyczna i składa się na małą rzecz. Nadaje się do piekarników gazowych i elektrycznych. Można ją również myć w zmywarce.

Składniki na 6 sztuk

Ciasto:

500 g mąki pszennej,

4 dag drożdży,

Jeden duży lub dwa małe ziemniaki,

1 łyżeczka soli,

½ łyżeczki cukru,

½ łyżeczki tymianku i oregano,

4 łyżki oliwy,

Szklanka wody letniej

 Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy i ugotowane nie odcedzamy tylko tłuczemy w ugotowanej wodzie. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem i szczyptą soli.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy, sól, oliwę,  rozpuszczone drożdże i ziemniaki z wodą, zioła i wyrabiamy na lekkie ciasto (można dodać trochę mąki jeśli ciasto jest za rzadkie lub wodę jeśli ciasto jest za gęste) i wyrabiamy około 7 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i jeśli jest za rzadkie dosypujemy mąkę i wyrabiamy 3 minuty. Z gotowego ciasta formujemy kule i składamy ciasto do środka, zostawiamy uformowane do wyrośnięcia około 10 minut. Z podrośniętych kul formujemy paluchy i układamy w formie , odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce , aż podwoją swoją objętość. Posypujemy po wierzchu np. ziarnami  siemienia lnianego lub ziołami i pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 30 minut

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.