Na zimowe szare dni najlepsze są potrawy, które wnoszą nie tylko apetyczny smak ale też trochę kolorów. Paella, która jest kolorowa, aromatyczna, rodem z Hiszpanii na takie dni jest bardzo akuratna.
Ostatnio kupiłam duże krewetki z myślą o niedzielnym obiedzie i miały być z makaronem ale jak odkryłam, że mam oryginalną, przywiezioną z Hiszpanii przyprawę do paelli, to decyzja o zrobieniu była natychmiastowa. Ryż na szczęście miałam też w domu więc zrobiłam pyszną, kolorową paellę z krewetkami.
Pyszne, bardzo syte i w sumie proste do wykonania danie. Z tych składników przygotowałam porcję dla 5 osób ( z dokładką).
Składniki:
12 dużych krewetek
1 litr bulionu warzywnego,
1 cukinia,
1 papryka,
2-3 ząbki czosnku,
Pomidorki koktajlowe,
Oliwa, 2 łyżki masła,
1/3 szklanki białego wina,
2 papryczki chilli,
Przyprawa do paelli,
Sok z limonki,
240 g Ryż jak do risotto,
Wykonanie
Wcześniej przygotowujemy bulion warzywny.
Warzywa – cukinię, paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Papryczki chilli czyścimy z pestek i kroimy na paseczki. Czosnek kroimy w małe plasterki. Cebulę kroimy w kostkę.
Krewetki płuczemy i czyścimy ze skorupek. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy krewetki, podlewamy winem, doprawiamy solą, pieprze i sokiem z limonki i podsmażamy 3 minuty.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i podsmażamy chwilkę. Następnie dodajemy ryż, przyprawę do paelli, pokrojone warzywa – paprykę, cukinię, papryczkę chilli i podsmażamy wszystko około 5 minut – mieszając często.
Bulion wlewamy na patelnię, wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy krewetki, wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze 6 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyłączamy ogień i trzymamy danie pod przykryciem jeszcze przez 3 minuty.
Na koniec dajemy pomidorki koktajlowe, posypujemy pokrojoną drobno natką pietruszki wymieszaną z łyżką oliwy, skrapiamy jeszcze sokiem z limonki i podajemy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz