Ostatnio jest to nasze, moje i Ani, ulubione śniadanie. Ponieważ lubimy owsiankę, postanowiłam urozmaicić ją i zrobić inną, ciekawszą wersję.
Owsiankę ugotowałam na mleku, dodałam naszą domową granolę do tego dołożyłam maliny ( ale można dodać inne ulubione owoce) i zapiekłam.
Wyszło pyszne, pachnące latem śniadanie. Dopełnieniem były 2 łyżki jogurtu naturalnego dodane przed jedzeniem i dla lubiących słodkie wersje, miód.
Owsiankę możemy przygotować wieczorem i rano zapiec razem z granolą i owocami. Zbliża się sezon na owoce więc zachęcam do przygotowywania takiego śniadania z sezonowymi owocami.
Składniki dla 2 osób
Płatki owsiane Melvit – ¾ szklanki,
1 ½ szklanki mleka,
Granola domowa ( link),
Maliny, truskawki lub inne owoce
Jogurt naturalny,
2 łyżki miodu,
Wykonanie
Płatki owsiane zalewamy mlekiem i gotujemy 10 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gotowe zdejmujemy z ognia. W małych miskach, żaroodpornych wykładamy ugotowane płatki, następnie granolę i na koniec maliny ( świeże lub mrożone).
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i zapiekamy owsiankę około 15-20 minut. Ciepłą polewamy jogurtem naturalnym i możemy dodatkowo miodem.
coś pysznego!