W upalnie dni nie chce nam się robić dań, które są pracochłonne i trudne do zrobienia.
Ostatnie sierpniowe dni przyniosły nam iście południowe, śródziemnomorskie klimaty. Jest cudnie ciepło, wieczorem można posiedzieć na tarasie z lampką zimnego, białego wina i bynajmniej nie chce się spać.
Wtedy nie mam ochoty na ciężkie dania zarówno na śniadanie, obiad jak też i na kolację.
Na śniadanie najchętniej jadam razem z córką różne koktajle, jogurty z owocami i domowymi crunchami. To jest lekkie danie ale daje energię na początek dnia.
Omlet jest fajnym, ciepłym i szybkim daniem. Oczywiście jajka muszą być dobre, od kur prawdziwie wiejskich.
Taki omlet może być na śniadanie, obiad lub kolację. Jest lekki, letni i pachnie cudnie bazylią i pomidorem. A co najważniejsze nie jest trudny do zrobienia i pracochłonny a podany z sałatką i dobrym chlebem jest pełnowartościowym posiłkiem.
Składniki dla 2 osób
4 jajka,
2 łyżki mleka,
2 średnie pomidory,
Duża kulka sera mozarella – miękkiego,
Świeże listki bazylii,
Sól, pieprz,
Oliwa i łyżeczka masła
Wykonanie:
Pomidory myjemy i kroimy w plastry.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy pomidory sól, pieprz, pokrojone świeże listki bazylii ( 4-5 listków) i dusimy na małym ogniu 3 minuty obracając od czasu do czasu pomidory.
Ser mozarella kroimy w plastry.
W misce ubijamy jajka, do których dodajemy mleko i wlewamy na patelnię do podsmażonych lekko pomidorów. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 4 – 5 minut . Na koniec dodajemy plastry sera mozarella, przykrywamy i smażymy jeszcze ze 2-3 minuty, na małym ogniu.
Gotowy omlet wyjmujemy z patelni i posypujemy jeszcze świeżymi listkami bazylii.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz