Do jedzenia ryb nie trzeba, mam nadzieję nikogo przekonywać, choć wiem, że są tacy, którzy nie lubią ryb i nikt ich nie przekona. My lubimy ryby i jeśli jest okazja aby kupić świeżą rybę to kupuję i robię w różnych wersjach.
Dzisiejsza propozycja jest prosta to zrobienia ale zarazem smaczna i aromatyczna. Czosnek i koperek bardzo dobrze współgrają z rybą i nadają jej wyjątkowy smak.
Jeśli chodzi o przygotowanie ryb to, moim zdaniem potrzebna jest sól, pieprz i sok z cytryny i to w zasadzie wystarczyłoby aby ryba dobrze smakowała. Oczywiście masło z dodatkiem czosnku i koperku daje dodatkowo aromat wiec zachęcam do wypróbowania takiej wersji labraksa (okonia morskiego). Pieczone ziemniaki były dobrym dodatkiem – polecam 🙂
Składniki
4 całe małe okonie morskie (labraks),
Sól, biały pieprz,
3 ząbki czosnku,
10 dag masła,
Pęczek koperku,
1 cytryna,
Folia aluminiowa do pieczenia
Wykonanie
Ryby dokładnie myjemy, suszymy, posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, następnie ucieramy z wyciśniętym czosnkiem, solą i mieszamy z pokrojonym drobno koperkiem.
Wymyte okonie nadziewamy masłem z czosnkiem i koperkiem, układamy na kawałku foli i zwijamy w sakiewkę. Tak robimy z każdym okoniem. Gotowe sakiewki z rybami układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy niewielką ilością wody i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30-40 minut.
Gotowe wyjmujemy z folii i podajemy z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą.
Było to coś smacznego.
pięknie wygląda, te ziemniaczki też 🙂 i też lubię koperek do ryby 🙂
Pozdrawiam
Monika
Bardzo dziękuję 🙂
Pstrągi i okonie mieszają się w przepisie. To ryba i to ryba, ale po co kopiować?