O mnie
Brenia to tak naprawdę Bronisława – imię po mojej prababci .
Lubię gotować 🙂 Odkąd pamiętam lubiłam to robić . Już jako dziecko towarzyszyłam mojej babci, mamie w gotowaniu bo pasję do gotowania mam w genach. Wszystkie kobiety począwszy od mojej prababci po babcię, mamę wspaniale gotowały i lubiły to robić.
Kuchnia Breni powstała właśnie po to aby dzielić się moją pasją z innymi.
Moja kuchnia łączy różne smaki, przyprawy, zioła i produkty. Przeważa kuchnia zdrowa, lekka, gdzie nie brakuje warzyw, makaronów, kasz, ryb, czy ulubionych przeze mnie krewetek. Przez parę lat nie jadłam mięsa więc mam dużo pomysłów na dania bezmięsne z warzyw, kasz, makaronów. Makarony to nasze ulubione dania więc goszczą na moim stole często.
Moją ulubioną kuchnią jest kuchnia śródziemnomorska dlatego bardzo często czerpię inspirację z z kuchni włoskiej, francuskiej, hiszpańskiej itd..
Każdy dzień zaczynam od szklanki ciepłej wody z cytryną, a potem kawa – jestem wielką jej miłośniczką .
Drugą moją pasją jest bieganie. Od roku zakochałam się w bieganiu, sprawia mi to ogromną frajdę a endorfiny, które wydzielają się przy bieganiu pomagają mi w codzienności, czasami trudnej.
Na co dzień dużo pracuję zawodowo.Gotowaniem i prowadzeniem bloga zajmuję się w wolnych chwilach i zawsze sprawia mi frajdę. Jest to też mój sposób na stres – wymyślam, eksperymentuję, improwizuję i powstają pyszne dania.
Zimowe popołudnia, jeśli tylko takie mam lubię spędzać przy rozpalonym kominku, z dobrą książką i dobrą muzyką.
Blog prowadzę z córką, w której chyba udało mi się zaszczepić pasję do gotowania. Wszystkie te apetyczne zdjęcia na blogu są autorstwa mojej córki – Ani, bardzo zachęcają do jedzenia 🙂