Bardzo letnie i bardzo apetyczne naleśniki w wersji wytrawnej z cukinią, gorgonzolą w sosie ze świeżych pomidorów. Zrobiłam je będą w Przemyślu i moja Siostrzenica orzekła, że są to najlepsze wytrawne naleśniki jakie jadła. Polecam i Wam bo są bardzo pyszne.
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej,
szczypta soli,
1 szklanka gazowanej wody,
½ szklanki mleka,
2 jajka,
Farsz:
2 średnie cukinie,
Sól, pieprz,
2 łyżki pokrojonego koperku,
2 ząbki czosnku,
1cebula,
2 łyżki masła do smażenia cebuli,
100 g sera gorgonzola,
Sos:
Kilka pomidorów,
Ząbek czosnku ,
Sól, pieprz
Wykonanie:
Ciasto na naleśniki.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy gazowaną wodę, mleko, jajka. Wszystkie składniki wyrabiamy mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje średnio gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody. Ciasto odstawiamy aby chwilę odpoczęło (przykrywamy miskę ściereczką).
W między czasie przygotowujemy farsz do naleśników. Cukinie myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach. Na patelnię dajemy masło, trochę oliwy i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek. Dodajemy cukinię dusimy około 7 minut. Na koniec dodajemy koperek i gorgonzolę, doprawiamy solą, pieprzem i chwilę podsmażamy.
Przystępujemy do smażenia naleśników. Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem i za pomocą małej chochelki wlewamy porcję ciasta; smażymy z dwóch stron. Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.
Przygotowujemy sos. W garnku podsmażamy na oliwie czosnek, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy około 5 minut.
Na ciepłe jeszcze naleśniki nakładamy po 2 łyżki farszu, rozsmarowujemy i zawijamy. Podajemy naleśniki z sosem pomidorowym.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz