Pyszny mus z dyni z masłem orzechowym i rodzynkami – idealny na pierwsze jesienne dni. Jest bardzo kremowy, przypominający karmelowy smak.
Ja dodałam go do śniadaniowej, domowej granoli z naturalnym jogurtem i malinami.
Rodzynki są dla dodania słodkości bo masło nie jest słodkie – wręcz lekko słonawe z kawałkami orzechów. Ale połączenie pieczonej, wilgotnej dyni z masłem i rodzynkami daje przepyszny, kremowy smak. Można takiego musu dodać do ciast, innych deserów a z sezonowymi owocami jest przepyszny.
Składniki:
Ok 300 g surowej dyni np. Hokkaido,
2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów,
Łyżka rodzynek,
Domowa granola,
Jogurt naturalny,
Sezonowe owoce
Wykonanie:
Zaczynamy od upieczenia dyni. Dynię myjemy i kroimy na małe kawałki, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni 30 minut.
Upieczoną dynię studzimy a następnie zdejmujemy skórkę.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i studzimy. Jak wszystkie składniki będą chłodne blendujemy razem z masłem orzechowym. W ten sposób powstanie pyszny krem karmelowy – idealny jako dodatek do śniadania.
Dynia czyli samo zdrowie! 😉