Mus czekoladowy z malinami

Dzisiaj mam dla Was mus czekoladowy.  Na takie jesienne, krótkie i słotne dni mus czekoladowy jest najlepszym lekarstwem.  Przygotowałam go w wersji z ubitymi białkami a nie z bitą śmietaną.  Żółtka ubijałam na parze dzięki czemu masa się zagęściła. Deser był wyborny, czekoladowy, kremowy, po prostu pycha.  Smak był tak rewelacyjny, że z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybrednych wielbicieli  czekolady.

Składniki

1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady

1 małe opakowanie śmietanki 30% – 200 gramów,

4 żółtka,

4 białka,

¾ szklanki cukru pudru do żółtek,

2 łyżki cukru pudru do białek,

170 gramów  masła,

Wykonanie

Czekoladę i śmietankę rozpuszczamy  w kąpieli  wodnej. W pierwszej kolejności zagotowujemy wodę w większym garnku. Czekoladę dajemy do mniejszego garnka i  nakładamy na garnek z wrzątkiem – mieszamy aż czekolada się rozpuści. Następnie dodajemy śmietankę, mieszamy  aż czekolada połączy się ze śmietanką.  Zdejmujemy naczynie z ognia i zostawiamy czekoladę w ciepłej kąpieli.

Teraz możemy przygotowywać dalszą część musu. Jajka dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem skorupkę. Żółtka oddzielamy od białek, przekładamy do miski i ubijamy , jednocześnie dodajemy po trochę cukru pudru. Żółtka  z cukrem ubijamy przez 3 – 4  minuty aż masa będzie gęsta i kremowa. W garnku zagotowujemy wodę i dalej ubijamy żółtka na parze do czasu  ( 4-5 minut) aż masa będzie   ciepła w dotyku.  Zdejmujemy miskę z masą z  gorącej wody i  studzimy.

Masę czekoladową, którą zostawiliśmy nad parą mieszamy aż będzie gładka. Cały czas mieszając dodajemy do czekolady po kawałku miękkiego masła a następnie przekładamy czekoladę do żółtek i znowu dokładnie mieszamy wszystko.

Białka ubijamy ze szczyptą soli i jak zacznie robić się sztywna dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy aż zrobi się sztywna i kremowa. Ubite białka mieszamy z masą czekoladową  i przekładamy do miseczek. Tak przygotowany mus dajemy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Podajemy z bitą śmietaną i np. malinami.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Mam w domu banany, ale jak patrzę na Twój przepis, to myślę, że też się będą nadawały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.