Dawno już nie było u mnie żadnych muffinek, więc tym razem wraz z córką postanowiłyśmy przygotować je z porzeczkami i czekoladową kruszonką. Nie muszę chyba nikogo przekonywać, że pieczenie muffinek nie wymaga ani wiele czasu, ani wielkich umiejętności, a same w sobie są pyszne.
Składniki na 12 sztuk:
250g mąki pszennej
120g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
4 łyżki oleju
1 szklanka kefiru
garść czarnych i czerwonych porzeczek
Kruszonka:
2 łyżki masła,
3 łyżki cukru,
4 łyżki mąki
1 łyżka kakao
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia, a w drugiej ubijamy jajka, dodajemy cukier, kefir, olej i wszystko mieszamy . Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy umyte i obrane porzeczki i delikatnie mieszamy masę.
Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą, aż do ich połączenia i powstania kruszonki.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Po wierzchu posypujemy kruszonką.
Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku, ok 25-30min.
Zapraszam na konkurs http://gotujebochce.blogspot.com/2013/07/wakacyjny-konkurs-piankowe-serduszka.html