Młode ziemniaki mają wyjątkowy smak dlatego postanowiłam zapiec je z moimi ulubionymi kurkami z koperkiem. Wyszło pyszne letnie danie na obiad, do którego podałam tylko jogurt naturalny ( gęsty) z dodatkiem soku z cytryny i doprawiony solą. Można oczywiście podać takie ziemniaki do mięsa i też będzie pyszne danie.
Składniki:
7- 8 młodych ziemniaków – dość dużych
Cebula
10 dag kurek,
Pęczek koperku
Sól pieprz,
2 łyżki masła,
15 dag tartego sera mozzarella
Jogurt naturalny gęsty,
Sok z ½ cytryny
Wykonanie
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 15-20 minut, tak aby nie były całkiem miękkie. W międzyczasie topimy na patelni 1 łyżkę masła, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, wymyte i wyczyszczone kurki, doprawiamy solą, pieprzem, i dusimy około 8 minut. Koperek myjemy i kroimy drobno; dodajemy do kurek i mieszamy. Ziemniaki odcedzamy i suszymy. Każdy ziemniak kroimy na pół i wydrążamy środek. Wyjęty miąższ ziemniaczany rozgniatamy widelcem i mieszamy z kurkami. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, dajemy połówki ziemniaków, solimy je, faszerujemy kurkami i posypujemy serem mozzarella. Piekarnik nagrzewamy do tem. 200 stopni i zapiekamy 20 minut.
Bardzo oryginalny i ciekawy pomysł! 🙂 Chętnie wypróbuję 😉 Pozdrawiam!
Dziękuję i polecam 🙂
A ja mam zamiar dzisiaj podać takie ziemniaczki jako przystawkę dla gości.
Ciekawa jestem jak smakowały gościom ziemniaczki ? :)Pozdrawiam 🙂