Miodownik


Miodownik to wspomnienia w mojego dzieciństwa. Babcia piekła miodownik, przekładany  kremem z kaszy manny. Mówiła, że  ciasto trzeba piec wcześniej bo musiało zmięknąć.  Dopiero przed świętami był przekładany kremem.
Kiedyś czekało się na świąteczne wypieki bo nie były na co dzień. Jak przyjeżdżaliśmy do babci to po obiedzie babcia kroiła różne ciasta: z orzechami, z makiem i miodownik.
Dziś u mnie też miodownik ale z kremem z kajmakiem i ciasto nie musi mięknąć. Można go upiec tuż przed świętami.

Wykonanie:

Ciast na blaty miodowe:

Składniki:

300g miodu,

140 g cukru trzcinowego,

150 g masła,

1 1/5 łyżeczki sody,

Szczypta soli,

4 duże jajka,

400 g mąki pszennej,

Płaska łyżeczka cynamonu,

Krem kajmakowy:

300 g masy kajmakowej,

700 ml śmietanki 30 %,

Szczypta soli,

3 łyżki miodu,

Wykonanie

Przygotowujemy blaty miodowe.

Cukier, miód, masło, sól  rozpuszczamy delikatnie w garnuszku, do rozpuszczenia się. Gdy ciasto zacznie się podnosić dodać sodę i cynamon, wymieszać dokładnie i odstawić do wystudzenia. Od czasu do czasu mieszać. Konsystencja ciasta powinna być lejąca ale wystudzona.

Jak ciasto stygnie, rysujemy na papierach do pieczenia 11 okręgów  o średnicy 20 cm.

Do wystudzonego ciasta dajemy jajka i miksujemy. Dodajemy mąkę i tez miksujemy aż wszystkie składniki połączą się . Ciasto będzie dość rzadkie.

Na środek okręgu dajemy około chochli ciasta i szpatułką rozprowadzamy, w miarę równomiernie,  po okręgu.

Dwa papiery z wypełnionymi okręgami dajemy na 2 blachy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem  piekarniku około 6 minut. Pieczemy po dwie blachy na różnych poziomach piekarnika.

Wyjmujemy upieczone i studzimy. Tak samo pieczemy pozostałe- razem ma być 11 okręgów.

Krem kajmakowy

Miód, krem kajmakowy i sól, ubijamy  do połączenia. Dodajemy  100 ml śmietanki i ponownie ubijamy  do połączenia i  studzimy   w lodówce.

Do misy wlewamy  pozostałą śmietankę (powinna być zimna ) i ubijamy. Następnie dodajemy chłodną masę kajmakową i ubijamy ale nie za długo bo może się zwarzyć.

Na paterze układamy  ciasto. Dajemy okręg po okręgu, przekładając kremem kajmakowym. Zostawiamy trochę kremu na wysmarowanie z zewnątrz. Jeden upieczony okrąg blendujemy na okruszki.

Przełożone ciasto smarujemy z zewnątrz kremem i posypujemy okruszkami.

Ozdabiamy dowolnie


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.