Mini gofry z mąki owsianej z łososiem

Małe, delikatne mini gofry z mąki owsianej z plastrami wędzonego łososia i prostej sałatki , to moja dzisiejsza propozycja na przekąskę dla gości lub na fajne śniadanie do pracy.

Takie małe, owsiane goferki to alternatywa dla chleba i jednocześnie smaczny dodatek do plastrów łososia ale też do wędliny, smacznej pasty…. co tam lubimy.

Jeśli lubicie takie eksperymenty w kuchni to zachęcam do zrobienia.

dsc_0406

Ciasto na gofry:

Składniki:

1szklanka mąki owsianej,

2 jajka,

1/3    szklanki mleka,

½  szklanki wody gazowanej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Łyżeczka soli,

Plastry wędzonego łososia,

Marynowane kapary,

Marynowane ogórki,

Chrzan,

oliwa

Wykonanie:

Gofrownicę włączamy, aby  dobrze się nagrzała.

Do miski dajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia, mleko, wodę,  sól i wszystko dokładnie miksujemy.

Gofrownica musi być dobrze nagrzana.  Smarujemy taflę gofrownicy olejem.

Gotowe ciasto wlewamy na gofrownicę, tak aby pokryło tylko część formy ( ja dałam jedną łyżkę ciasta) i pieczemy około 4-5 minut. (Czas pieczenia zależy od mocy jaką ma nasza gofrownica). W międzyczasie odwracamy gofry a gotowe wyjmujemy.

Ja podałam do takich małych goferków plastry wędzonego łososia i prostą sałatkę z dodatkiem marynowanych kaparów, marynowanych ogórków, szczypioru, chrzanu i oliwy.

dsc_0444 dsc_0410

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.