Prosta ale zarazem ulubiona potrawa dzieci. Nie wiem jak u was ale moje dzieci, nawet jako dorosłe uwielbiają takie słodkie dania z owocami.
Takie dania wyjątkowo dobrze smakują w upalne dni. Są szybkie i proste do wykonania. Ja podaję je w wersji bardzo ciepłej, zaraz po upieczeniu.
Osobiście nie przepadam za słodkimi daniami, wolę makaron z innymi, wytrawnymi dodatkami.
Makaron musi dość duży aby można było nadziać go owocami. Jeśli nie znajdziecie już truskawek to równie dobre będą inne sezonowe owoce: morele, jagody, borówka amerykańska, śliwka ….
Składniki
Makaron- duże rurki – około 10 sztuk
500 g truskawek lub innych owoców sezonowych,
2 łyżki cukru,
250 ml śmietany 12 %,
Łyżka masła
Wykonanie
Makaron gotujemy 5 minut krócej jak w przepisie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Truskawki myjemy, czyścimy z szypułek.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Każdy kawałek makaronu nadziewamy truskawką i układamy w naczyniu. Śmietanę mieszamy z cukrem i polewamy makaron z truskawkami. Jeśli lubimy bardzo słodkie potrawy to dodatkowo posypujemy jeszcze 2 łyżkami śmietanę. Przykrywamy folią.
Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut.
Podajemy jeszcze ciepłe.
Super przepis