Makaron to jest to co „tygrysy lubią najbardziej”, już nie raz podkreślałam to na blogu. Jest to jedna z naszych ulubionych propozycji na sobotni obiad bardzo, gdyż można szybko podać go na wiele sposobów. Jest to najczęściej proste ale zarazem wykwintne danie, w zależności od tego z jakim sosem podamy. Dzisiejsza propozycja jest ulubioną wersją moich dzieci. Zielony makaron szpinakowy i sos z sera Dor blu (lub innego pleśniowego) – pyszności w każdym calu. Polecam.
Składniki dla 4 osób:
Opakowanie makaronu szpinakowego tagliatelle,
Parę małych koktajlowych pomidorków,
suszone pomidory
Starty ser parmezan
Sos:
25 dag sera typu Dor blu,
2 szklanki mleka,
1 mały naturalny jogurt naturalny – gęsty,
Wykonanie:
Na patelni rozdrabniamy ser, podgrzewamy na małym ogniu aż się roztopi; cały czas mieszając. Tak roztopiony ser podlewamy sukcesywnie mlekiem ( w małych porcjach). Jak już wlejemy całe mleko i zagotujemy to dodajemy na koniec jogurt i znowu zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. W między czasie gotujemy również makaron aldente i odcedzamy.
Pomidorki koktajlowe i suszone pomidory kroimy.
Wykładamy porcje makaronu na talerz, nakładamy sos, pokrojone w drobną kostkę pomidorki, posypujemy parmezanem i voila! Obiad gotowy
Wygląda pysznie 🙂
Hello! pozdrawiam i podziwiam 🙂
Witam, witam, zaglądaj częściej 🙂
Ja tez zapraszam i czekam na zdjęcia, pozdrawiam córkę Annę!