Takie połączenie makaronu z sosem śmietanowym, z delikatnym smakiem grzybów i kawałkami łososia okazało się być hitem obiadowym mojej rodziny. Nie dziwi mnie to gdyż w tym daniu jest wszystko co lubimy: makaron, łosoś, grzyby i sos śmietanowy. Pyszności. Koniecznie wypróbujcie. Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu Farfalle, 30 dag filetu z łososia 1 cebula 2 ząbki czosnku, 5 dag grzybów suszonych ( najlepiej borowików), Małe opakowanie śmietany 18% oliwa sól, pieprz, parmezan, natka pietruszki Wykonanie: Grzyby suszone płuczemy, zalewamy wrzącą wodą a po chwili odcedzamy i gotujemy około 20 minut. Po ugotowaniu grzyby odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Cebulę, czosnek kroimy w drobną kostkę, dodajemy ugotowane grzyby i podsmażamy na oliwie, na małym ogniu. Następnie dodajemy po ok 5 minutach śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy sos około 5 minut (jeśli będzie za gęsty można dodać trochę mleka). W między czasie łososia myjemy, doprawiamy solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny a następnie smażymy na patelni lub grillujemy (ja grillowałam); Po usmażeniu łososia dzielimy na małe kawałki. Makaron gotujemy aldente. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do gorącego sosu śmietanowego, mieszamy i dodajemy na koniec kawałki łososia. Wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy pokrojona natką pietruszki i parmezanem. Zapewniam was, że makaron ten ma wyjątkowy smak.
Uwielbiam łososia, więc pewnie posmakowałoby mi to danie. Tym bardziej, że talerz i jego zawartośc prezentują się wyśmienicie 🙂
Wspaniały, niedzielny obiad, wszystkiego dobrego!
Łosoś to jedna z moich ulubionych rybek, ma piękny kolor i jest przepyszny 🙂
Makaron z łososiem to klasyka, ale wspaniale prezentuje się na talerzu 🙂