Aromatyczny i lekko pikantny łosoś z cukinią i makaronem to moja propozycja na letni obiad.
Łososia marynujemy w przygotowanym sosie paprykowym, wcześniej skrapiamy sokiem z cytryny i skórką cytrynową, potem smażymy z cukinią na patelni i podajemy ze świeżym makaronem tagliatelle. Ja kupuję zazwyczaj świeży makaron, z krótką datą ważności , wtedy jest bardzo dobry.
Szybkie i nieskomplikowane danie a jednocześnie bardzo letnie. Aromat papryki i bazylii zdecydowanie kojarzy się z latem, słońcem i wakacjami.
Składniki na 2 porcje:
makaron tagliatelle – świeży,
300 g filetu z łososia,
Sok z ½ cytryny,
Skórka z ½ cytryny,
3 łyżki oliwy,
1 mała cukinia,
sól i pieprz do smaku,
kilka łyżek tartego parmezanu
Sos paprykowy:
1 czerwona papryka,
1 papryczka chilli,
2 ząbki czosnku,
Oliwa,
Świeże liście bazylii – pęczek,
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotowujemy sos paprykowy. Paprykę myjemy, czyścimy z pestek i kroimy w małe kawałki. Papryczkę chilli myjemy i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy. Do blendera dajemy wszystkie składniki : kawałki papryki, chilli, liście bazylii, wyciśnięty czosnek, oliwę i blendujemy całość. Doprawiamy solą i pieprzem.
Cukinię myjemy i kroimy w paski. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę z ½ cytryny i wyciskamy sok.
Filet z łososia myjemy, suszymy, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, nakładamy skórkę z cytryny, sos paprykowy i przechowujemy w chłodnym miejscu godzinę. Następnie wykładamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Dodajemy cukinię i smażymy na wolnym ogniu około 5 minut , odwracając łososia i cukinię i podlewając po jakimś czasie wodą – około 4-5 łyżek .
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gotowy makaron wykładamy do miski, dajemy łososia z cukinią mieszamy delikatnie aby wszystkie składniki się połączyły. Na koniec posypujemy tartym parmezanem i listkami bazylii. Możemy jeszcze dodatkowo polać oliwą.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz