Myślicie, że gotowanie to bardzo skomplikowany i długotrwały proces ? Często to słyszę, że trzeba mieć dużo czasu i umiejętności żeby przygotować dobre danie. Oczywiście są takie dania, które wymagają dość długiego przygotowania i trochę wiedzy o przyprawach, gotowaniu itd. Ja lubię gotować więc nie przeszkadza mi jak mam przygotować coś bardziej wykwintnego, wymagającego czasu, pewnej wiedzy. Ale lubię też przygotowywać proste i szybkie dania, które najczęściej powstają wtedy jak nie mam za dużo czasu a mam mieć gości na kolację lub obiad.
Ten makaron jest takim przykładem. Jest prosty i szybki w przygotowaniu a smakuje wybornie. Aromat curry w połączeniu z łososiem, pomidorami, czosnkiem, kolendrą no i makaronem okazał się wyśmienitym daniem.
Składniki na 4 porcje:
Opakowanie makaronu np. spagetti,
500 g filetu z łososia,
3 ząbki czosnku,
1 cebula,
2 łyżki pasty curry lub curry w proszku,
3 pomidory,
Sok z ½ limonki,
Oliwa,
sól, pieprz,
świeża kolendra
Wykonanie:
Łososia czyścimy z ości, myjemy, suszymy i smarujemy całego pastą curry – zostawiamy na chwilę.
Czosnek i drobno pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy delikatnie na patelni z dodatkiem oliwy. Dodajemy łososia i podsmażamy na małym ogniu, odwracając go. Następnie dodajemy po ok 4 minutach pokrojone w ćwiartki pomidory , doprawiamy solą i pieprzem, sokiem z limonki i dusimy około 5 minut . Gotowego łososia dzielimy widelcem na mniejsze kawałki.
W między czasie gotujemy makaron aldente. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do gorącego łososia w sosie . Wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Dodajemy świeżą kolendrę.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz