Łosoś zawinięty w plastry cukinii w pikantnym sosie śmietanowym to moja kolejna propozycja na danie z tej popularnej i lubianej ryby.
Przygotowuje się je w jednym naczyniu co jest szybkie do zrobienia i nie mamy zbyt wiele do sprzątania i mycia przy przygotowywaniu tego dania.
Podałam je z kaszą jaglaną i było to pyszne danie na obiad.
Składniki
Filet z łososia – około 600g
1 średnia cukinia
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
1 papryczka chilli,
Mały kawałek dyni- około 200 g,
Olej do smażenia,
Sól, pieprz,
Śmietana 18 % – 330 g
Wykonanie
Łososia myjemy, czyścimy z ości, suszymy i kroimy na plastry średniej grubości – około 4-5 cm.
Cukinię myjemy i kroimy na cienkie plastry. Następnie każdy kawałek łososia zawijamy w cukinię i dla wzmocnienia roladki przekłuwamy wykałaczką.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na wolnym ogniu cebulę, pokrojoną w kostkę, czosnek, dynię pokrojoną w kostkę, papryczkę chilli i jeśli zostały nam resztki z cukinii to kroimy je w kostkę i również smażymy. Po 4 minutach dodajemy roladki z łososia, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy je razem z warzywami około 7 minut. Następnie dodajemy śmietanę i dusimy razem około 7-8 minut, mieszając delikatnie od czasu do czasu. Podajemy z kaszą jaglaną i posypujemy szczypiorem.
Świetne zdjęcia 🙂 Uwielbiam łososia więc postaram się przygotować to danie. Najważniejszy jest fakt, że nie ma dużo mycia 🙂
Cieszę się, że podobają się zdjęcia 🙂 danie jest też pyszne !! no i rzeczywiście, tak jak pisałam, nie ma dużo do mycia 😉 Smacznego !!