Sezon na kurki uważam za otwarty. Jak tylko pojawiają się na bazarku czy w sklepie, to u mnie pojawiają się dania z ich udziałem.
Dziś propozycja na łososia z kurkami i cukinią. Zarówno kurki jak i cukinia są już świeże, dorodne więc takie danie będzie idealne na letni obiad.
Składniki
Filet z łososia – około 600 g,
200 g świeżego szpinaku,
100 g kurek,
1 mała cukinia,
1 mała cebula,
4 ząbki czosnku,
Kawałek papryczki chilli,
Szklanka śmietany 36 %,
Sok z cytryny,
Sól, pieprz,
Wykonanie
Filet z łososia czyścimy ze skóry i ości. Kroimy w kawałki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Szpinak myjemy. Kurki również myjemy.
Cukinie myjemy i kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kawałki łososia po 2 minuty z każdej strony. Wyjmujemy łososia na talerz i na tej samej patelni dodajemy oliwę, pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, kurki, cukinię, chilli pokrojone w plasterki i chwilę podsmażamy. Dodajemy śmietankę i zagotowujemy około 3 minuty.
Następnie dodajemy łososia, skrapiamy sokiem z cytryny i gotujemy na małym ogniu wszystko około 5- 6 minut.
Na koniec dajemy szpinak i zagotowujemy chwilę.
Podajemy ze świeżym koperkiem i ryżem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz