Łosoś z kurkami i cukinią

Sezon na kurki uważam za otwarty. Jak tylko pojawiają się na bazarku czy w sklepie, to u mnie pojawiają się dania z ich udziałem.

Dziś propozycja na łososia z kurkami i cukinią. Zarówno kurki jak i cukinia są już świeże, dorodne więc takie danie będzie idealne na letni obiad.

Składniki

Filet z łososia – około 600 g,

200 g świeżego szpinaku,

100 g kurek,

1 mała cukinia,

1 mała cebula,

4 ząbki czosnku,

Kawałek papryczki chilli,

Szklanka śmietany 36 %,

Sok z cytryny,

Sól, pieprz,

Wykonanie

Filet z łososia czyścimy ze skóry i ości. Kroimy w kawałki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Szpinak myjemy. Kurki również myjemy.

Cukinie myjemy i kroimy w plasterki.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kawałki łososia po 2 minuty z każdej strony. Wyjmujemy łososia na talerz i na tej samej patelni dodajemy oliwę, pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, kurki, cukinię, chilli pokrojone w plasterki i chwilę podsmażamy. Dodajemy   śmietankę i zagotowujemy około 3 minuty.

Następnie dodajemy łososia, skrapiamy sokiem z cytryny i gotujemy na małym ogniu wszystko około 5- 6 minut.
Na koniec dajemy szpinak i zagotowujemy chwilę.

Podajemy ze świeżym koperkiem i  ryżem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.