Jeśli poszukujecie jakiegoś pomysłu na przygotowanie dania z łososiem to zachęcam do zrobienia łososia na szpinaku z sosem tatarskim. Co prawda sos tatarki ma trochę uproszczoną wersję ale do ryby jest bardzo dobry. Moja rodzina była zachwycona smakiem tego dania. Do tego podałam szpinak, również podany w uproszczonej wersji bo usmażony na maśle z dodatkiem tylko soli i pieprzu oraz smażone talarki ziemniaczane.
Składniki
Filet z łososia – około 40 dag
30 dag szpinaku,
1łyżka masła
Oliwa,
Sól, pieprz,
Sok z 1 cytryny
Sos tatarski:
Ogórek konserwowy
Drobno pokrojony szczypiorek
2 łyżki majonezu
½ cebuli
Sól, pieprz
Wykonanie
Szpinak myjemy i suszymy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak i dusimy razem do momentu aż wyparuje woda z patelni ( 5-7 minut); doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy sos tatarski. Ogórki korniszony kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z cebulką i szczypiorkiem. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Filet z łososia myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki; doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Patelnię grillową lub zwykłą rozgrzewamy, smarujemy oliwą i smażymy filet z łososia po 4 minuty z każdej strony.
Na talerz nakładamy ciepły szpinak, sos tatarski (podgrzany lekko przed samym podaniem) a na to dajemy zgrillowanego łososia. Podajemy z talarkami ziemniaczanymi podsmażonymi na złoty kolor.
ah ten łosoś! w idealnej symbiozie ze szpinakiem <3
Tak, łosoś ze szpinakiem to idealne połączenie:) Ja dodałam jeszcze uproszczony sos tatarski i było super:) Polecam