Łosoś na szpinaku i sosie tatarskim

Jeśli poszukujecie jakiegoś pomysłu na przygotowanie dania z łososiem to zachęcam do zrobienia łososia na szpinaku z sosem tatarskim. Co prawda sos tatarki ma trochę uproszczoną wersję ale do ryby jest bardzo dobry. Moja rodzina była zachwycona smakiem tego dania. Do tego podałam  szpinak, również podany w uproszczonej wersji bo usmażony na maśle z dodatkiem tylko soli i pieprzu oraz smażone talarki ziemniaczane.

Łosoś na szpinaku i sosie tatarskim

Składniki

Filet z łososia – około 40 dag

30 dag szpinaku,

1łyżka masła

Oliwa,

Sól, pieprz,

Sok z 1 cytryny

Sos tatarski:

Ogórek konserwowy

Drobno pokrojony szczypiorek

2 łyżki majonezu

½ cebuli

Sól, pieprz

 

Wykonanie

Szpinak myjemy i suszymy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak i dusimy razem do momentu aż wyparuje woda z patelni ( 5-7 minut); doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowujemy sos tatarski. Ogórki korniszony kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z cebulką i szczypiorkiem. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Filet z łososia myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki; doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Patelnię grillową lub zwykłą rozgrzewamy, smarujemy oliwą i smażymy filet z łososia po 4 minuty z każdej strony.

Na talerz nakładamy ciepły szpinak, sos tatarski (podgrzany lekko przed samym podaniem) a na to  dajemy zgrillowanego łososia. Podajemy z talarkami ziemniaczanymi podsmażonymi na złoty kolor.

Łosoś na szpinaku i sosie tatarskim

Łosoś na szpinaku i sosie tatarskim

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 14 października
    Odpowiedz

    ah ten łosoś! w idealnej symbiozie ze szpinakiem <3

    • Brenia
      14 października
      Odpowiedz

      Tak, łosoś ze szpinakiem to idealne połączenie:) Ja dodałam jeszcze uproszczony sos tatarski i było super:) Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.