Dawno nie było u mnie przepisów na łososia więc dzisiaj nadrabiam zaległości. Moja błyskawiczna marynata okazała się być doskonałym dodatkiem do łososia bo ryba zyskała na smaku i wyglądzie. Do tego zrobiłam warzywa: cukinię, pieczarki, szpinak z dodatkiem czosnku i czerwonej cebuli. Chilli dodało pikanterii więc całość wyszła pyszna i elegancka.
Można dodatkowo podać do tego ryż zrobiony na sypko. Doskonałe danie na obiad.
Składniki
Filet z łososia – około 600 g
1 mała cukinia,
100 g pieczarek,
Papryczka chilli,
100 g szpinaku,
1 czerwona cebula,
3 ząbki czosnku,
Sól, pieprz,
Sok z ½ limonki,
2 łyżki sosu sojowego,
Łyżka balsamico,
Łyżeczka miodu,
Ziarna sezamu
Wykonanie
Filet z łososia czyścimy ze skóry i ości. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy w naczyniu, gdzie będziemy piec.
Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę również obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Podobnie robimy z chilli i czosnkiem.
Limonkę myjemy i sparzamy wrzątkiem. Przekrawamy na pół.
W misce mieszamy sok z ½ limonki, sos sojowy, balsamico, miód, sól, pieprz. Takim sosem smarujemy łososia. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 25 minut.
W tym czasie przygotowujemy warzywa. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy plasterki cukinii, cebulę, czosnek, chilli, pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 15 minut. Na koniec dodajemy wymyty szpinak, mieszamy i chwilę jeszcze dusimy.
Łososia skrapiamy sokiem z limonkii podajemy z warzywami. Na koniec posypujemy ziarnami sezamu.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz