Łosoś w aromatycznej marynacie z warzywami

Dawno nie było u mnie przepisów na łososia więc dzisiaj nadrabiam zaległości. Moja błyskawiczna marynata  okazała się być doskonałym dodatkiem do łososia bo ryba zyskała na smaku i wyglądzie. Do tego zrobiłam warzywa: cukinię, pieczarki, szpinak z dodatkiem czosnku i czerwonej cebuli. Chilli dodało pikanterii więc całość wyszła pyszna i elegancka.

Można dodatkowo podać  do tego  ryż zrobiony na sypko. Doskonałe danie na obiad.   

 

Składniki

Filet z łososia – około 600 g

1 mała cukinia,

100 g pieczarek,

Papryczka chilli,

100 g szpinaku,

1 czerwona cebula,

3 ząbki czosnku,

Sól, pieprz,

Sok z ½ limonki,

2 łyżki sosu sojowego,

Łyżka balsamico,

Łyżeczka miodu,

Ziarna sezamu

Wykonanie

Filet z łososia czyścimy ze skóry i ości. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy w naczyniu, gdzie będziemy piec.

Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę również obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Podobnie robimy z chilli i czosnkiem.

Limonkę myjemy i  sparzamy wrzątkiem. Przekrawamy na pół.

W misce mieszamy sok z ½ limonki, sos sojowy, balsamico, miód, sól, pieprz. Takim sosem smarujemy łososia. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 25 minut.

W tym czasie przygotowujemy warzywa. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy plasterki cukinii, cebulę, czosnek, chilli, pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 15 minut. Na koniec dodajemy  wymyty szpinak,  mieszamy i chwilę jeszcze dusimy.

Łososia skrapiamy sokiem z limonkii podajemy  z warzywami. Na koniec  posypujemy ziarnami sezamu.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.