Jeśli lubicie młodą kapustę w wersji bigosu to już ostatni moment na to aby zrobić takie smakowitości. Za chwilę kapusta przestanie być młoda i już nie będzie takiego smaku.
Ja robię taki bigos bo my jesteśmy, co już wielokrotnie pisałam, miłośnikami dań z młodej kapusty – w ogóle lubimy kapustę. Jeśli chodzi o dodatki do takiego letniego bigosu, to tym razem dodałam kawałki kiełbasy myśliwskiej. Dodała on fajnego, leśnego smaku bigosowi.
Jak przygotowuję mięso i wędliny do tradycyjnego bigosu, to zazwyczaj wcześniej podsmażam. Kiełbasa myśliwska nie musi być podsmażana bo nie jest tłusta.
Ja zachęcona warsztatami z Sokołowem, kupiłam kiełbasę Gold Myśliwską suchą z Sokołowa i muszę powiedzieć, że jest taka jak lubię- podsuszana, aromatyczna, pachnąca jałowcem i smakuje wybornie. Do mojego letniego bigosu była wyśmienita.
Składniki
2 główki młodej kapusty,
2 cebule,
2 marchewki,
1 czerwona papryka,
2 łyżki masła,
2 pętka kiełbasy myśliwskiej,
2 liście laurowe,
Łyżeczka kminku,
Puszka pomidorów lub 4 świeże
sól, czarny pieprz,
łyżka sosu sojowego
Wykonanie
Kapustę po oczyszczeniu i opłukaniu szatkujemy na drobne paski.
Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy, czyścimy z ziaren i kroimy w paski.
Do dużego naczynia wkładamy masło, cebulę, paprykę i marchew . Dusimy je aż do zeszklenia, następnie dodajemy kapustę, sól, liść laurowy i kminek. Dusimy na małym ogniu przez 15 minut – mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy pokrojoną w kawałki kiełbasę i pomidory. Mieszamy i zgotowujemy jeszcze około pół godziny.
Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz