Wiosna zawitała do nas pełną parą. W zasadzie można powiedzieć, że mamy od razy przedsmak lata. Nie wiem jak Wy ale ja od razu pomyślałam, że czas „odchudzić jedzenie” bo zima zrobiła swoje i niektóre „guziki się nie dopinają”. Cała rodzina powitała takie działania z entuzjazmem bo jak mówią , blog a dokładniej potrawy przygotowywane w ramach bloga rozbestwiły wszystkich.
Dzisiaj proponuję więc lekkie placuszki z pełnoziarnistej mąki orkiszowej, otrębów owsianych, do tego pasta paprykowa z chudego twarogu i sałatka z rzodkiewki i świeżego ogórka. Sami oceńcie czy nie jest to lekkie danie idealne na kolację lub na śniadanie. Takich placuszków/kanapek można przygotować więcej i jadać zamiast chleba. Polecam
Składniki na 10-12 kanapek
Ciasto na placuszki:
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
½ szklanki otrębów owsianych,
¾ szklanki maślanki,
płaska łyżeczka soli,
Składniki na pastę paprykową:
20 dag twarogu chudego,
2 łyżeczki papryki w proszku,
jogurt naturalny,
szczypta chilli
sól, pieprz do smaku,
Składniki na sałatkę:
mały pęczek rzodkiewek,
1 świeży ogórek,
oliwa, sok z ½ cytryny,
sól, pieprz do smaku,
szczypiorek drobno pokrojony
Wykonanie
W pierwszej kolejności przygotowujemy placuszki. Do miski dajemy mąkę, otręby, maślankę, sól i mieszamy na jednolitą masę. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni. Na blachę wyłożoną papierem wykładamy porcje ciasta i formujemy za pomocą łyżki placuszki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 25-30 minut. Upieczone placuszki wyjmujemy i studzimy.
W czasie jak pieką się placki, przygotowujemy pastę i sałatkę.
Pasta: Wszystkie składniki na pastę (twaróg, papryka, jogurt, chilli, sól, pieprz) wkładamy do blendera i rozdrabniamy na jednolitą pastę. Jogurtu dajemy tyle, aby powstała pasta ale nie za rzadka.
Sałatka: Rzodkiewkę myjemy, ogórek obieramy i przekładamy warzywa do krajalnicy, którą kroimy warzywa na sałatkę. Starte warzywa solimy i odstawiamy na chwilę aby puściły wodę. Odcedzamy z wody, przekładamy do miski i doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny, pieprzem. Na koniec dodajemy szczypior drobno pokrojony i sałatka gotowa. Taką sałatkę możemy jeść samą lub jako dodatek do różnych dań.
Wystudzone placuszki smarujemy pastą paprykową a na wierzch dajemy sałatkę. Jeśli lubimy wersję pikantną to całość można posypać chilli a nawet skroić papryczkę chilli do sałatki.
Swietny przepis na sloneczny dzien a do tego tak piekne zdjecia 🙂
Już mi się podoba ten przepis:-) lubię takie zdrowe placuszki
Jak wesoło, wiosennie wygladają te placuszki:)