Doskonałe danie letnie z kwiatami cukinii. Farsz do kwiatów jest jak do pierogów ruskich i zapieczona całość w sosie kurkowym. Taka kuchnia Fusion w wersji polskiej i trochę włoskiej. Wielbiciele smaku ruskich pierogów będą mile zaskoczeni tym połączeniem. Do tego sos kurkowy bo w końcu mamy lato i jednocześnie doskonale komponuje się z tak faszerowanymi kwiatami.
Składniki dla 2 osób:
Kwiaty cukinii 4 sztuki,
Składniki na farsz ruski:
400 g ziemniaków
100 g masła
1 cebula
sól i pieprz do smaku,
100 g twarogu
Sos kurkowy:
150 g kurek,
Koperek,
2 łyżki masła,
1/2 cebuli,
Ząbek czosnku,
1 szklanka śmietany 30%
Wykonanie
Wcześniej przygotowujemy farsz. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy na miękko, odcedzamy i tłuczemy. Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do wystudzonych lekko ziemniaków dodajemy usmażoną cebulę i twaróg. Tłuczemy w garnku i doprawiamy solą i pieprzem – musi być dobrze przyprawione.
Sos kurkowy
Świeże kurki myjemy, czyścimy i suszymy.
Roztapiamy masło na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek i dusimy na małym ogniu chwilę, mieszając aby czosnek się nie przepalił. Dodajemy kurki i dusimy około 10 minut.
Koperek myjemy i kroimy na drobne kawałki. Do podduszonych kurek dodajemy koperek, sól, pieprz i mieszamy. Gotujemy razem 2 minuty. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy.
W naczyniu gdzie będziemy piec kwiaty, dajemy sos kurkowy.
Następni nakładamy do środka kwiatów porcje farszu ruskiego – dość dużo.
Kwiaty cukinii z farszem układamy w naczyniu z sosem kurkowym i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 25-30 minut.
Podajemy z ulubioną sałatką – ja polecam mizerię.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz