Kurczak zagrodowy, z podpieczoną skórką w aromatycznej zaprawie to dobry pomysł na świąteczny lub niedzielny obiad. Mięso z tak upieczonego kurczaka jest delikatne, soczyste i aromatyczne. Do tego pieczone ziemniaki, surówka i mamy pyszny obiad.
Składniki:
Kurczak zagrodowy – około 1,5 kg,
Masło,
2 łyżki oliwy z oliwek,
Łyżka kuminu,
Łyżeczka imbiru w proszku,
Łyżeczka papryki w proszku,
Szczypta chilli,
2 cebule,
2-3 gałązki rozmarynu,
4 ząbki czosnku,
2-3 liście laurowe,
Parę pomidorków koktajlowych,
1 cytryna,
Sól, pieprz,
Wykonanie
Kurczaka myjemy i suszymy dość dokładnie. Pod skórę dajemy plasterki masła.
W misce mieszamy oliwę z kuminem, imbirem, papryką, wyciśniętymi ząbkami czosnku i chilli. Taką miksturą smarujemy dokładnie kurczaka. Następnie doprawiamy, solą i pieprzem ( w tym w środku) i dajemy do garnka, gdzie będzie pieczony.
Cytrynę myjemy solidnie i sparzamy. Kroimy na pół i jedną cześć kroimy jeszcze na ćwiartki i wkładamy do środka do kurczaka. Dajemy tam również gałązkę rozmarynu.
Odkładamy doprawionego na godzinę.
Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Resztę cytryny w plasterki. Do garnka z kurczakiem dodajemy cebulę, resztę rozmarynu, liście laurowe, 2 ząbki czosnku i plasterki cytryny. Przykrywamy garnek.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, wkładamy kurczaka do piekarnika. W trakcie pieczenia polewamy kurczaka sosem z pieczenia. Pieczemy około 3 godziny.
Następnie zdejmujemy przykrywkę, dodajemy pomidorki, ustawiamy na funkcji grill i pieczemy jeszcze 20 minut aż mięso będzie zarumienione. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz