Kurczak w pikantnej salsie pomidorowej

Mięso drobiowe jest bardzo delikatne więc dodanie do pieczenia pikantnych, pomidorowych przypraw  dodaje mu wyjątkowego smaku. Dodatkowo mięso jest wtedy soczyste i aromatyczne. Lubię ostre potrawy więc chętnie dodaję  pikantną salsę pomidorową, paprykową do różnych dań.

Ten kurczak jest właśnie dla miłośników pikantnych i wyrazistych smaków. Zapraszam na pikantną ucztę.

Składniki

Udka kurczaka ( 4-5 sztuk)

Puszka pomidorów krojonych,

2 papryczki chilli,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

3 łyżki sosu sojowego

Sól, pieprz, 

Oliwa,

½ łyżeczki ostrej papryki

Wykonanie

Udka kurczak myjemy i zdejmujemy  z nich skórę. W misce przygotowujemy marynatę: oliwę, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, ostrą paprykę, sos sojowy mieszamy i zalewamy udka. Udka przetrzymujemy w marynacie całą noc a minimum 2 godziny. Przygotowujemy pikantną salsę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną bardzo drobno cebulę i dusimy na małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę papryczkę chilli , pomidory i dusimy około 10 minut. Na koniec doprawiamy salsę solą i pieprzem.

Udka kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową  i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 1,5 godz. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z udkami z piekarnika, zdejmujemy folię i nakładamy na udka pikantną salsę; pieczemy jeszcze około 20 minut.  Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub kaszą kuskus.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.