Mięso drobiowe jest bardzo delikatne więc dodanie do pieczenia pikantnych, pomidorowych przypraw dodaje mu wyjątkowego smaku. Dodatkowo mięso jest wtedy soczyste i aromatyczne. Lubię ostre potrawy więc chętnie dodaję pikantną salsę pomidorową, paprykową do różnych dań.
Ten kurczak jest właśnie dla miłośników pikantnych i wyrazistych smaków. Zapraszam na pikantną ucztę.
Składniki
Udka kurczaka ( 4-5 sztuk)
Puszka pomidorów krojonych,
2 papryczki chilli,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki sosu sojowego
Sól, pieprz,
Oliwa,
½ łyżeczki ostrej papryki
Wykonanie
Udka kurczak myjemy i zdejmujemy z nich skórę. W misce przygotowujemy marynatę: oliwę, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, ostrą paprykę, sos sojowy mieszamy i zalewamy udka. Udka przetrzymujemy w marynacie całą noc a minimum 2 godziny. Przygotowujemy pikantną salsę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną bardzo drobno cebulę i dusimy na małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę papryczkę chilli , pomidory i dusimy około 10 minut. Na koniec doprawiamy salsę solą i pieprzem.
Udka kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 1,5 godz. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z udkami z piekarnika, zdejmujemy folię i nakładamy na udka pikantną salsę; pieczemy jeszcze około 20 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub kaszą kuskus.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz