Kurczak na kapuście z rodzynkami

Dzisiejsza propozycja to wyjątkowo smaczne danie z kurczakiem, kiszoną kapustą i różnymi przyprawami. Przepis na takiego kurczaka dostałam od mojej koleżanki i jak zrobiłam pierwszy raz,  to moja rodzina była mile zaskoczona takim połączeniem. Rodzynki i  kminek  przełamują kwaśny smak kapusty, która przenika aromatem pieczonego i aromatycznego   kurczaka a całość jest pyszna.

Polecam na obiad w niedziele a nawet na świąteczny stół.

Kurczak na kapuście z rodzynkami

 

Składniki:

Kurczak około 1 ½  – 2 kg

 łyżka majeranku, szczypta tymianku

2 ząbki czosnku,

Sok z jednej cytryny,

Sól, pieprz,

1 kg kapusty kiszonej,

Łyżka kminku

Duża garść rodzynek

Wykonanie:

Kurczaka  myjemy, suszymy a  następnie przyprawy (majeranek, tymianek, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny) mieszamy  i dokładnie nacieramy nimi mięso – nie podaję dokładnych ilości przypraw, bo to zależy od waszych indywidualnych upodobań, ale kurczak powinien być dobrze doprawiony. Tak przygotowanego kurczaka przechowujemy w lodówce całą noc.

Kapustę  kiszoną płuczemy, odcedzamy i przekładamy do dużego garnka. Dodajemy do kapusty, kminek, rodzynki, sól, pieprz i mieszamy. Na tak przygotowaną kapustę przekładamy kurczaka, podlewamy wodą (mała szklanka) i przykrywamy.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy kurczaka w kapuście około 1½ – 2  godz. (sprawdzamy czy mięso i kapusta są miękkie). Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy około ½  godz. W trakcie pieczenia  podlewamy dość często mięso sosem z pieczenia. Kurczak przyrządzony w ten sposób jest bardzo soczysty, aromatyczny a  kapusta kiszona z kminkiem i rodzynkami smakuje wybornie.

Podajemy z ulubionymi dodatkami 🙂 Ja podaję z pieczonymi lub gotowanymi ziemniaczkami.

Kurczak na kapuście z rodzynkami

Kurczak na kapuście z rodzynkami

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. Ola in the kitchen
    11 marca
    Odpowiedz

    Ciekawe połączenie! Muszę spróbować :}

  2. kuchnia_breni
    13 marca
    Odpowiedz

    Koniecznie, polecam 😉

  3. 14 marca
    Odpowiedz

    Ciekawe połączenie, ale chyba wypróbuję, bo ciekawi mnie smak, wygląda mega pysznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.