Dzisiejsza propozycja to wyjątkowo smaczne danie z kurczakiem, kiszoną kapustą i różnymi przyprawami. Przepis na takiego kurczaka dostałam od mojej koleżanki i jak zrobiłam pierwszy raz, to moja rodzina była mile zaskoczona takim połączeniem. Rodzynki i kminek przełamują kwaśny smak kapusty, która przenika aromatem pieczonego i aromatycznego kurczaka a całość jest pyszna.
Polecam na obiad w niedziele a nawet na świąteczny stół.
Składniki:
Kurczak około 1 ½ – 2 kg
łyżka majeranku, szczypta tymianku
2 ząbki czosnku,
Sok z jednej cytryny,
Sól, pieprz,
1 kg kapusty kiszonej,
Łyżka kminku
Duża garść rodzynek
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, suszymy a następnie przyprawy (majeranek, tymianek, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny) mieszamy i dokładnie nacieramy nimi mięso – nie podaję dokładnych ilości przypraw, bo to zależy od waszych indywidualnych upodobań, ale kurczak powinien być dobrze doprawiony. Tak przygotowanego kurczaka przechowujemy w lodówce całą noc.
Kapustę kiszoną płuczemy, odcedzamy i przekładamy do dużego garnka. Dodajemy do kapusty, kminek, rodzynki, sól, pieprz i mieszamy. Na tak przygotowaną kapustę przekładamy kurczaka, podlewamy wodą (mała szklanka) i przykrywamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy kurczaka w kapuście około 1½ – 2 godz. (sprawdzamy czy mięso i kapusta są miękkie). Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy około ½ godz. W trakcie pieczenia podlewamy dość często mięso sosem z pieczenia. Kurczak przyrządzony w ten sposób jest bardzo soczysty, aromatyczny a kapusta kiszona z kminkiem i rodzynkami smakuje wybornie.
Podajemy z ulubionymi dodatkami 🙂 Ja podaję z pieczonymi lub gotowanymi ziemniaczkami.
Ciekawe połączenie! Muszę spróbować :}
Koniecznie, polecam 😉
Ciekawe połączenie, ale chyba wypróbuję, bo ciekawi mnie smak, wygląda mega pysznie 🙂