Kruche ciasto z jagodami i bezą

Klasyczne, kruche  ciasto z owocami to moje ulubione. Jest szybkie i proste do wykonania a  każdy owoc daje inny smak ciastu. Teraz kiedy mamy sezon na pyszne, świeże jagody (prawie prosto z lasu)  zachęcam do zrobienia pysznego ciasta z jagodami i bezą. Beza w sumie wyszła u mnie przypadkiem bo miałam trochę białek do zużycia, ale wpasowała się znakomicie do kruchego i kwaśnego od jagód ciasta.

Składniki :

 50 dag  mąki pszennej,

4 żółtka,

¾  kostki margaryny,

½ łyżeczki proszku do pieczenia,

¾ szklanki cukru

Jagody,

5 łyżek cukru

Zamów składniki

 Wykonanie:

Jagody  myjemy i suszymy. Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę i siekamy. Następnie dodajemy 4 żółtka, proszek do pieczenia, cukier  i wyrabiamy ciasto. Białka zostawiamy do ubicia z cukrem.

Okrągłą formę smarujemy  i wykładamy papierem do pieczenia. Na to wykładamy ciasto i jagody. Cztery  białka  ubijamy ze szczyptą soli a następnie dodajemy cukier i ubijamy na sztywną i kremową masę. Nakładamy pianę na jagody.   Pieczemy w temp. 180 stopni około 40 – 45 min.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 18

  1. Brenia
    6 sierpnia
    Odpowiedz

    Dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  2. 13 sierpnia
    Odpowiedz

    Ciacho wygląda bardzo smacznie, nowa strona również apetyczna 🙂

  3. monia
    1 lipca
    Odpowiedz

    a może być do tego masło?

  4. Justyna eM
    10 lipca
    Odpowiedz

    jako osoba nieuważna przeczytałam 50 g mąki, i nie będę pisała co wyszło, ale uważam że dla nieogarniętych ludzi należało by napisać 500 g lub 1,2 kg mąki 😀

    • Brenia
      15 lipca
      Odpowiedz

      ok, ale proponuję uważnie czytać przepisy:)Pozdrawiam

  5. iza
    24 lutego
    Odpowiedz

    Czy mogą być jagody mrożone jeśli tak to ile?
    Dziękuję

    • Brenia
      25 lutego
      Odpowiedz

      Tak, można dać jagody mrożone ale trzeba je wcześniej trochę rozmrozić ( ale nie do końca, bo puszczą zbyt dużo soku). Nie wiem, w jakich paczkach ( po ile dag) sprzedaje się w sklepach jagody ( mam swoje mrożone) ale myślę, że trzeba dać tyle aby było dość dużo w cieście. Pozdrawiam !!

  6. Ewa
    10 marca
    Odpowiedz

    Czy moge tez jablka zamiast jagod dodac?

  7. Brenia
    10 marca
    Odpowiedz

    tak, jak najbardziej, można dodać jabłka

  8. Ewa
    11 marca
    Odpowiedz

    dziekuje bardzo za odpowiedz.

  9. Brenia
    11 marca
    Odpowiedz

    🙂 Pozdrawiam !

  10. Ewa
    11 marca
    Odpowiedz

    Dziekuje bardzo i wzajemnie.
    Jak upieke to pysznie wygladajace ciasto z jablkami to napisze jak mi wyszlo.

  11. Dominika
    10 października
    Odpowiedz

    Jakie wymiary ma blaszka?

  12. Brenia
    11 października
    Odpowiedz

    średnica 25 cm

  13. Małgosia
    16 lipca
    Odpowiedz

    Dziś piekłam, ciasto pyszne tyle tylko, że beza nie jest chrupiąca tylko miękka, co poszło nie tak?

  14. Brenia
    17 lipca
    Odpowiedz

    Może piana była za mało ubita lub za płynna ? Na bezę piana musi być ubiota na sztywno, wtedy beza jest chrupiąca.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.