Klasyczne, kruche ciasto z owocami to moje ulubione. Jest szybkie i proste do wykonania a każdy owoc daje inny smak ciastu. Teraz kiedy mamy sezon na pyszne, świeże jagody (prawie prosto z lasu) zachęcam do zrobienia pysznego ciasta z jagodami i bezą. Beza w sumie wyszła u mnie przypadkiem bo miałam trochę białek do zużycia, ale wpasowała się znakomicie do kruchego i kwaśnego od jagód ciasta.
Składniki :
50 dag mąki pszennej,
4 żółtka,
¾ kostki margaryny,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
¾ szklanki cukru
Jagody,
5 łyżek cukru
Wykonanie:
Jagody myjemy i suszymy. Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę i siekamy. Następnie dodajemy 4 żółtka, proszek do pieczenia, cukier i wyrabiamy ciasto. Białka zostawiamy do ubicia z cukrem.
Okrągłą formę smarujemy i wykładamy papierem do pieczenia. Na to wykładamy ciasto i jagody. Cztery białka ubijamy ze szczyptą soli a następnie dodajemy cukier i ubijamy na sztywną i kremową masę. Nakładamy pianę na jagody. Pieczemy w temp. 180 stopni około 40 – 45 min.
Przesmacznie wygląda, pozdrawiam!
Wspaniałe ciacho,pozdrawiam.
Dziękuję i również pozdrawiam 🙂
Ciacho wygląda bardzo smacznie, nowa strona również apetyczna 🙂
a może być do tego masło?
jako osoba nieuważna przeczytałam 50 g mąki, i nie będę pisała co wyszło, ale uważam że dla nieogarniętych ludzi należało by napisać 500 g lub 1,2 kg mąki 😀
ok, ale proponuję uważnie czytać przepisy:)Pozdrawiam
Czy mogą być jagody mrożone jeśli tak to ile?
Dziękuję
Tak, można dać jagody mrożone ale trzeba je wcześniej trochę rozmrozić ( ale nie do końca, bo puszczą zbyt dużo soku). Nie wiem, w jakich paczkach ( po ile dag) sprzedaje się w sklepach jagody ( mam swoje mrożone) ale myślę, że trzeba dać tyle aby było dość dużo w cieście. Pozdrawiam !!
Czy moge tez jablka zamiast jagod dodac?
tak, jak najbardziej, można dodać jabłka
dziekuje bardzo za odpowiedz.
🙂 Pozdrawiam !
Dziekuje bardzo i wzajemnie.
Jak upieke to pysznie wygladajace ciasto z jablkami to napisze jak mi wyszlo.
Jakie wymiary ma blaszka?
średnica 25 cm
Dziś piekłam, ciasto pyszne tyle tylko, że beza nie jest chrupiąca tylko miękka, co poszło nie tak?
Może piana była za mało ubita lub za płynna ? Na bezę piana musi być ubiota na sztywno, wtedy beza jest chrupiąca.