Swoją popularność krewetki zawdzięczają smacznemu mięsu i niskiej zawartości tłuszczu. Krewetki to także bogate źródło białka, witamin z grupy B, niezwykle cennego selenu i doskonały afrodyzjak!
Jak już wcześniej pisałam lubimy krewetki w każdej postaci i wersji. Kiedy mam chandrę proszę męża o kupienie świeżych krewetek i robię je w najlepszej dla nas wersji czyli w sosie z masła, czosnku i białego wina. Dodaję do nich trochę papryczki chilli bo dodaje ona pikantności krewetkom. Mniam, polecam na kolację nawet na upalny wieczór. Do tego koniecznie mocno schłodzone białe wytrawne wino Chardonnay lub musujące.
Składniki:
500 g krewetek królewskich
1 chili ( mała papryka ostra )
5 ząbków czosnku
Łyżka oliwy,
2 łyżki masła
kieliszek białego wytrawnego wina
sól , pieprz do smaku
1 cytryna,
Przygotowanie:
Krewetki królewskie – świeże gotuję w osolonej wodzie około 1 minuty i po ugotowaniu i wystudzeniu czyszczę je ze skorupek.
Chili rozciąć , oczyścić z nasionek ( są diabelnie ostre) i pokroić w małe kawałki. Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z czosnkiem i chilli. Po chwili dodajemy krewetki, masło, sól, pieprz i podlewamy białym winem. Dusimy około 2 – minut ( czym dłużej smażymy to będą twardsze). Na półmisek wykładamy uduszone krewetki z sosem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do tego idealnie smakuje bagietka, którą maczamy w tym powstałym smacznym sosiku. Mniam, Smacznego !
Przepis bierze udział w konkursie na kulinarny blog roku! Jeśli Ci się podoba, Ty też możesz oddać na niego swój głos 🙂
Krewetki na maśle z czosnkiem to chyba najprostszy i najpyszniejszy sposób podania krewetek 🙂
Krewetki również uwielbiam i również w każdej postaci. Rozkoszowałam się nimi zwłaszcza, kiedy mieszkałam w Sydney, bo były świeżutkie na każdym kroku 🙂 Fajny przepis 🙂
Super apetyczne,aż chce się je zjeść….w Lidl dostanę krewetki i jutro takie przyżądzę.
Pychotka!
przepis wydaje się bardzo dobry przetestuje osobiście moja ulubiona najprostsza forma krewetek to krewetki w sosie z cebuli czosnku i pietruszki 🙂 a do niego poleciłbym to wino La Reserve De Rafegue Sauvignon pozdrawiam
Nie znam takiego wina, ale jestem otwarta na wszelkie nowości :)z chęcią spróbuję
to jedno z moich ulubionych dań! często je robię bo są niezwykle smaczne
Pycha, uwielbiam owoce morza w takim wydaniu.
objadam sie nimi w restauracji, zaczne przygotowywac w domu, dzieki
Koniecznie trzeba zrobić w domu:) Pozdrawiam:)
zeje przepis polecam wszystkim, przygotowanie 15 min i …niebo w gębie
Twoj blog jest super. Te zdjecia , przepisy wszystko dopiete.
Dziękuję 🙂