Krewetki w sosie maślano-czosnkowym z dodatkiem białego wina

Swoją popularność krewetki zawdzięczają smacznemu mięsu i niskiej zawartości tłuszczu. Krewetki to także bogate źródło białka, witamin z grupy B, niezwykle cennego selenu i doskonały afrodyzjak!

 

Jak już wcześniej pisałam lubimy krewetki w każdej postaci i wersji. Kiedy mam chandrę proszę męża o kupienie świeżych krewetek i robię je w najlepszej dla nas wersji czyli w sosie z masła, czosnku i białego wina. Dodaję do nich trochę papryczki chilli bo dodaje ona pikantności krewetkom. Mniam, polecam na kolację  nawet na  upalny wieczór. Do tego koniecznie mocno schłodzone białe wytrawne wino Chardonnay lub musujące.

Składniki:

500 g krewetek królewskich 

1 chili ( mała papryka ostra )

5 ząbków czosnku

Łyżka  oliwy,

2 łyżki masła

kieliszek białego wytrawnego wina

sól , pieprz do smaku

1 cytryna,


Przygotowanie:

Krewetki królewskie – świeże gotuję w osolonej wodzie około 1 minuty i po ugotowaniu i wystudzeniu  czyszczę je ze skorupek.

Chili rozciąć , oczyścić z nasionek ( są diabelnie ostre) i pokroić w małe kawałki. Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.  Na patelni rozgrzewamy oliwę z  czosnkiem i chilli. Po chwili dodajemy  krewetki, masło, sól, pieprz i podlewamy białym winem. Dusimy około 2 – minut ( czym dłużej smażymy to będą twardsze).  Na  półmisek wykładamy uduszone krewetki z sosem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do tego idealnie smakuje bagietka,  którą  maczamy w tym powstałym smacznym sosiku.  Mniam, Smacznego !

Przepis bierze udział w konkursie na kulinarny blog roku! Jeśli Ci się podoba, Ty też możesz oddać na niego swój głos 🙂

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 13

  1. 6 lipca
    Odpowiedz

    Krewetki na maśle z czosnkiem to chyba najprostszy i najpyszniejszy sposób podania krewetek 🙂

  2. Krewetki również uwielbiam i również w każdej postaci. Rozkoszowałam się nimi zwłaszcza, kiedy mieszkałam w Sydney, bo były świeżutkie na każdym kroku 🙂 Fajny przepis 🙂

  3. Super apetyczne,aż chce się je zjeść….w Lidl dostanę krewetki i jutro takie przyżądzę.

  4. asid
    15 września
    Odpowiedz

    przepis wydaje się bardzo dobry przetestuje osobiście moja ulubiona najprostsza forma krewetek to krewetki w sosie z cebuli czosnku i pietruszki 🙂 a do niego poleciłbym to wino La Reserve De Rafegue Sauvignon pozdrawiam

  5. kuchnia_breni
    19 września
    Odpowiedz

    Nie znam takiego wina, ale jestem otwarta na wszelkie nowości :)z chęcią spróbuję

  6. diablica
    5 maja
    Odpowiedz

    Pycha, uwielbiam owoce morza w takim wydaniu.

  7. 14 lipca
    Odpowiedz

    objadam sie nimi w restauracji, zaczne przygotowywac w domu, dzieki

    • Brenia
      15 lipca
      Odpowiedz

      Koniecznie trzeba zrobić w domu:) Pozdrawiam:)

  8. jack
    10 października
    Odpowiedz

    zeje przepis polecam wszystkim, przygotowanie 15 min i …niebo w gębie

  9. Monika
    29 maja
    Odpowiedz

    Twoj blog jest super. Te zdjecia , przepisy wszystko dopiete.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.