Przekąska z aromatycznych krewetek, roladek z cukinii nadziewanych guacamole to moja propozycja dla miłośników dań z krewetkami. Za chwilę Andrzejki więc taka kolorowa i pyszna przekąska z pewnością będzie idealna na takie przyjęcie.
Krewetki zamarynowałam wcześniej w zaprawie z oliwy, soku z cytryny, startego imbiru, czosnku. Potem je udusiłam dość krótko na maśle z dodatkiem białego wina. Coś pysznego.
Cukinię, pokrojoną w cienkie plastry grillowałam a następnie nadziałam pikantnym guacamole. Na każdą roladkę położyłam krewetkę i polałam je aromatycznym sosem pozostałym z duszenia krewetek. Koniecznie to zróbcie, nie zapomnijcie o tym bo ten sos jest przepyszny, aromatyczny i idealnie dopełnia smaku całości. Do tego wystarczy prosta sałatka i mamy pyszne danie na imprezę i nie tylko.
Składniki:
Około 300 g krewetek królewskich,
Imbir, około 2 cm,
2 łyżki masła,
4 ząbki czosnku,
Oliwa,
½ szklanki białego wina,
Sok z 1 cytryny,
Sól, pieprz,
1 średniej wielkości cukinia
Awokado,
Pomidor,
Sok z limonki,
Papryczka chilli,
1 cebula szalotka, oliwa,
Sałatka/roszponka,
Pestki granatu
Wykonanie
Krewetki królewskie myjemy i czyścimy ze skorupek. Zalewamy je zaprawą z soku z ½ cytryny, oliwy, wyciśniętego ząbka czosnku, startego imbiru, soli i pieprzu.
Cukinię kroimy na cienkie, długie plastry i grillujemy na patelni grillowej.
Przygotowujemy guacamole z pomidorem: Awokado rozdrabniamy widelcem, dodajemy pokrojone w paski chilli, wyciśnięty czosnek, sok z limonki, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, oliwę, pokrojony w kostkę pomidor i mieszamy wszystko. Doprawiamy solą, pieprzem.
W każdy plaster grillowanej cukinii zawijamy guacamole i formujemy roladkę. Tak robimy ze wszystkimi cukiniami. Następnie układamy je na talerzu, doprawiamy solą, pieprzem.
Na patelnię dajemy masło i trochę oliwy, dobrze podgrzewamy, dodajemy krewetki i dusimy 2 minuty i podlewamy winem, ponownie dusimy je 3 minuty, nie za długo. Każdą krewetkę układamy na roladce z cukinii i polewamy sosem z duszenia krewetek.
Dodajemy sałatkę/roszponkę doprawioną sokiem z cytryny, solą, pieprzem, oliwą i posypujemy pestkami granatu.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz