Bezmięsna, kremowa zupa ze szparagów, lekko pikantna. Dodatkowo dodałam do niej cukinię i świeżą kolendrę . Sezon na szparagi w pełni więc korzystajmy z tego ile się da.
Zupę zaprawiłam śmietaną i posypałam ostrą papryką w proszku co dodało lekkiej pikanterii i fajnego koloru. Dopełnieniem są pieczone pomidorki koktajlowe, pachnące tymiankiem, lekko się rozlewające po upieczeniu – po prostu pycha…
Składniki dla 6 osób
3 litry wody,
2 marchewki,
1 pietruszka średniej wielkości,
Mały kawałek selera,
1 średniej wielkości cukinia,
Około 9 – 10 sztuk zielonych szparagów,
2 ząbki czosnku,
Świeża kolendra,
Papryka mielona ostra,
2 łyżki masła,
Śmietana 18 %,
Sól, łyżka sosu sojowego,
Pęczek pomidorków koktajlowych,
Oliwa,
Sól, pieprz,
½ łyżeczki suszonego tymianku.
Wykonanie
Warzywa ( marchew, seler, pietruszka) myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarku na grubych oczkach.
Cukinię myjemy i kroimy w kostkę ( nie obieramy ze skórki). Ze szparagów odcinamy twarde, jasne końcówki, pozostałe kroimy w kawałki, zostawiając całe główkió
Pomidorki koktajlowe myjemy, przekładamy do płaskiego naczynia, w którym będzie piec, doprawimy solą, pieprzem, tymiankiem i skrapiamy oliwą. Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20-30 minut.
W tym czasie przygotowujemy zupę.
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy; dodajemy starte warzywa. Doprawiamy solą i gotujemy.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojony w plasterki czosnek – podsmażamy chwilkę ( 2-3 minuty).
Do gotującej się zupy dodajemy podsmażoną cukinię z czosnkiem, gotujemy dalej około 10 minut. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy szparagi i zagotowujemy około 2 minut.
Dodajemy pokrojoną drobno świeżą kolendrę, doprawiamy jeśli potrzeba solą, pieprzem, sosem sojowym i odstawiamy z ognia.
Na koniec dodajemy śmietanę, którą hartujemy wcześniej tzn. wlewamy trochę gorącej zupy do śmietany, mieszamy i dopiero taką wlewamy do zupy. Na koniec posypujemy szczyptą ostrej papryki w proszku, resztą świeżej kolendry i dodajemy pieczone pomidorki.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz