Jeśli zostają nam ziemniaki z obiadu i nie chcemy robić kopytek, to zachęcam do wykorzystania takich ziemniaków do zrobienia fajnych i smacznych kotletów.
Na blogu jest już przepis na kotlety ziemniaczane ze szpinakiem a dzisiaj proponuję kotlety ziemniaczano -brokułowe, które w środku mają pieczarki i ser mozarella. Dodałam do tych kotletów przyprawę Zatar ale jeśli nie macie to można zrobić mieszankę z majeranku, tymianku, oregano oraz prażonego sezamu i dodać.
Pieczarki i wylewający się roztopiony ser mozarella dają super smak takich kotletom.
Kotlety mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsa. Ja jadłam je z sałatką i naturalnym, gęstym jogurtem, do którego dodałam sok z cytryny, sól i pieprz.
Składniki
Ugotowane ziemniaki 6-8 sztuk
1 mały brokuł,
100 g pieczarek,
1 cebula,
Łyżka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki przyprawy Zatar
2 łyżki mąki kukurydzianej,
100 g startego sera mozarella,
Ząbek czosnku,
1 jajko,
Olej do smażenia,
Sól, pieprz
Wykonanie
Jeśli nie mamy ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, to gotujemy je do miękkości.
Brokuł myjemy, gotujemy około 6 minut i odcedzamy. Z brokuła odkrawamy same koszyczki.
Do tłuczonych ziemniaków dodajemy odcedzone i wystudzone brokuły, jajko, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek i wszystko dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, zatar i mieszamy. Przekładamy na godzinę do lodówki aby masa stężała.
Pieczarki obieramy, kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebule i pieczarki, smażymy do momentu aż wyparuje woda z patelni a pieczarki będą przyrumienione. Studzimy.
Z masy ziemniaczano – brokułowej formujemy płaski kotlet, do środka dajemy po łyżeczce pieczarek i starty ser mozarella, następnie zwijamy kotlet , obtaczając go w mące kukurydzianej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety około 4 minut z każdej strony.
Podajemy ciepłe z gęstym jogurtem naturalnym, i sałatką lub np. z zazikami.
Mam pieczarki w lodówce , teraz już wiem co z nich zrobię. Dziękuję za przepis.
🙂
Ile kotlecików wyszło z tej porcji składników?
Viola
Wyszło 10 kotlecików
moje pytanko brzmi czy można je przygotować dzień wcześniej , usmażyć i ewentualnie odgrzać , bądź panierować dzień wcześniej i smażyc przed podaniem
Można je przygotować dzień wcześniej i odgrzać np. w piekarniku