Aromatyczne, kotlety z indyka z dodatkiem plasterków cukinii i sera mozarella.
Dodanie do mięsa cukinii, tymianku, sera mozarella sprawia, że kotlety są bogatsze zarówno w smaku i dużo bardziej syte.
W lecie można dodawać do mięsa różne warzywa, komponować z ziołami co urozmaici nasze dania mięsne. Zachęcam do takich eksperymentów kulinarnych.
Składniki
6-8 kotletów z indyka
1 średnia cukinia,
20 dag sera mozarella,
2 ząbki czosnku,
Sól, pieprz, tymianek
Olej/ oliwa do smażenia
Wykonanie
Cukinię myjemy i kroimy w plastry.
Przygotowujemy mięso. Kotlety myjemy, suszymy i lekko rozbijamy (najlepiej pod folią ), doprawiamy solą, pieprzem i smażymy z dwóch stron krótko ( około 3 minut) na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety przekładamy do płaskiego naczynia żaroodpornego. Na każdy kotlet nakładamy plasterki cukinii, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Ser mozarella ścieramy na grubym tarku i posypujemy każdy kotlet. Oliwę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i skrapiamy na koniec wszystkie kotlety. Zapiekamy pod folią w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut. Jeśli lubimy przypieczony ser, to na 5 minut zdejmujemy folię i zapiekamy.
Można zamiast piersi z indyka, użyć piersi z kurczaka?
Tak, jak najbardziej, może być również pierś z kurczaka.