Kocham lato za bogactwo warzyw i owoców. Mięso w mojej diecie pojawia się rzadko, lubię więc urozmaicać sobie posiłki. Te kotlety z cukinii i cieciorki są bardzo pożywne i spokojnie mogą robić za lunch w pracy, obiad lub sycącą kolację.
Składniki na 4 porcje:
Szklanka ugotowanej cieciorki,
1 jajko,
2 łyżki mąki ryżowej,
1 mała cukinia,
Ząbek czosnku,
Natka pietruszki,
1 cebula,
olej do smażenia,
sól, pieprz, szczypta chilli w proszku,
½ łyżeczki tymianku świeżego lub mielonego
siemię lniane i mąka kukurydziana do panierki
Wykonanie:
Cukinię myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach. Zostawiamy chwilę aż puści wodę i odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
Ugotowaną cieciorkę rozdrabniamy w blenderze.
Do miski dajemy cukinię, cieciorkę, jajko, sól, pieprz, chilli, wyciśnięty czosnek, cebulę, pokrojoną drobno natkę i tymianek, łyżkę mąki ryżowej i mieszamy wszystko. Na koniec formujemy kotlety, które obtaczamy siemieniu lnianym z mąką kukurydzianą i smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Podajemy np. z ogórkami małosolnymi.
Breniu, czy można użyć innej mąki?
Tak, ziemniaczanej, pszennej, kukurydzianej….
Dziękuję Breniu :).
Uwielbiam takie jarskie kotleciki. Muszę koniecznie wypróbować.