Czy wiecie dlaczego dzieci a nawet dorośli nie lubią jadać ryb ? Ości, to najczęściej główna przeszkoda i niechęć do ryb. Trzeba grzebać w rybie, szukać tych ości a jakie to nieprzyjemne… itd., to najczęściej się słyszy jak mamy wybierać pomiędzy daniem z mięsem a rybą.
U mnie w domu jadamy dużo ryb ale staram się je dość dokładnie czyścić z ości. Moje dzieci są miłośnikami dań rybnych ale od samego początku jadają ryby bez ości – no poza wyjątkami kiedy piekę całą rybę. Moi goście, którym też często podaję dania z ryb są mile zaskoczeni, że nie muszą szukać ości w daniach z ryb. Mateusz, chłopak mojej córki też polubił ryby bo wcześniej nie jadał – z powodu ości.
Kotleciki z ryby, tym razem z dorsza to świetny sposób na podanie ryby. Ja zrobiłam je z kaparami i podałam do tego sos tatarski. Filety wyczyściłam z ości, pokroiłam w drobną kostkę i wymieszałam z pozostałymi składnikami. Można rybę zblendować ale takie pokrojone w drobną kostkę są bardzo dobre.
Zachęcam do zrobienia takich kotlecików, mogą być do tego inne ryby ale podane w takiej formie są pyszne. U mnie zniknęły natychmiast.
Składniki:
4-5 średniej wielkości filetów z dorsza,
1 jajko,
Sól, pieprz,
Sok z ½ limonki
1 mała cebula,
Łyżka kaparów,
3-4 łyżki mąki ryżowej,
Sos tatarski
4 łyżki majonezu,
Łyżeczka musztardy Dijon,
Łyżeczka chrzanu,
Cebulka szalotka,
3 małe korniszony,
Łyżka posiekanej natki pietruszki,
Wykonanie
Filety z dorsza czyścimy ze skóry, ości, myjemy i kroimy bardzo drobno. Wkładamy rybę do miski, dodajemy jajko, sól, pieprz, sok z limonki, mąkę ryżową (2 łyżki), kapary i drobno pokrojoną cebulkę i mieszamy. Następnie formujemy kotleciki, obtaczamy w mące ryżowej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu około 3 minut z każdej strony .
Sos tatarski
Siekamy drobno szalotkę, natkę pietruszki i korniszony. Przekładamy do miski i dajemy pozostałe składniki. Mieszamy wszystko razem, doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ryżem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz