Szary i deszczowy dzień więc trzeba go sobie jakoś uprzyjemnić. Jagnięcina to dobre mięso, z którego możemy robić różne smaczne dania. Dzisiaj mam dla Was propozycję na aromatyczne kotleciki z jagnięciny zawinięte w plastry boczku. Do mięsa dałam kumin, kolendrę, czosnek więc kotleciki wyszły bardzo smaczne. Zawinęłam je dodatkowo w plastry ugotowanego boczku co dodało kotlecikom soczystości.
Do takich kotlecików bardzo dobre są upieczone w całości małe ziemniaczki, prosta sałatka i sos z gęstego naturalnego jogurtu.
Składniki dla 4-6 osób
60 dag mięsa mielonego z jagnięciny,
1 łyżka kminu rzymskiego,
Łyżka świeżej pokrojonej drobno kolendry
3 ząbki czosnku,
Plastry boczku,
300 g pieczarek,
1 cebula.
Olej rzepakowy do smażenia
Sól, pieprz
Przygotowanie
Do miski wkładamy mięso i dodajemy czosnek (wyciśnięty) , kmin, kolendrę sól, pieprz do smaku, 1/3 szklanki wody. Całość dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Gotową masę odstawiamy na godzinę do lodówki, aby składniki „się przegryzły”.
Ze schłodzonej masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formujemy małe wałeczki, które zawijamy w plastry boczku. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 30 minut.
Pieczarki myjemy, kroimy w małe ćwiartki i podsmażamy z cebulką pokrojoną w drobną kostkę około 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
Zdejmujemy folię z mięsa, dodajemy podsmażone pieczarki do mięsa, ustawiamy piekarnik na funkcji grill i grillujemy około 10- 15 minut – aż mięso i boczek będę mieć skorupkę podsmażoną.
Podajemy z sałatką i sosem na bazie gęstego jogurtu z czosnkiem, papryczką chilli i listkami mięty oraz pieczonymi ziemniakami.
wyglądają obłędnie 🙂