Powoli zbliżamy się do Wielkanocy i postaram się podrzucać Wam od czasu do czasu propozycje na świąteczny stół.
Dzisiaj propozycja na obowiązkowe na wielkanocnym stole jajka. Jeśli lubicie mieć fajnie i trochę inaczej podane dania z jajkami, to ten pomysł może się spodobać. Zrobiłam małe koszyczki z jajek, dodałam do nich farsz z resztki jajek, papryki i marynowanych pieczarek. Jako uchwyt sprawdza się dość długi kawałek szczypioru. Koszyczki są na kiełkach, u mnie z brokuł i jarmużu.
Właśnie odkryłam niedawno kiełki z jarmużu i muszę powiedzieć, że są znakomite. Kiełki lubię o tej prze roku dodawać do różnych dań bo doskonale uzupełniają smakowo kanapki, sałatki .
Składniki
5 -6 jajek – najlepiej dość dużych
łyżka majonezu,
1 mała czerwona papryka,
marynowane pieczarki – około 10 sztuk
dłuższe paski szczypioru,
Sól,
Świeżo zmielony pieprz,
Kiełki – u mnie były z brokuł i jarmużu
Wykonanie
Jajka delikatnie wkładamy do wody ( uważamy aby nie pękły) i gotujemy na twardo ( około 8 minut).
Ugotowane po odcedzeniu wrzątku, zalewamy zimną wodą, obieramy ze skorupki, kroimy na wysokości ¾ jajka i wyjmujemy delikatnie żółtka.
Żółtka przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę resztki białka, pokrojone w drobną kostkę paprykę i pieczarki. Dodajemy majonez i mieszamy widelcem.
Jajka układamy na talerzu, dodajemy do środka kiełki i farsz . Na koniec obcinamy dość duże paski szczypioru i formujemy uchwyt koszyka.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz