Lato to cudowny czas na desery pełne sezonowych owoców. Z utęsknieniem czekam cały rok na truskawki, porzeczki, czereśnie, maliny, jagody.. Sezon na nie trwa zdecydowanie za krótko, dlatego staram się chociaż po trochę każdego z owoców zamrozić, by w chłodny zimowy dzień móc poczuć odrobinę lata 🙂
Ten kosz z biszkoptów z mascarpone, pełen sezonowych owoców przyszedł mi do głowy w niedzielne popołudnie, jako idealny deser do kawy. Może się także sprawdzić jako ciasto np. na urodziny. Ja robiłam go także z myślą o 3. urodzinach Akademii Kulinarnej Whirpool – z tej okazji życzę jej jeszcze mnóstwa kolejnych warsztatów, pomysłów, przepisów, samych apetycznych przygotowanych dań i podejmowania kolejnych wyzwań wraz ze swoim włoskim Gospodarzem Marco Ghia 🙂
Składniki:
Biszkopty podłużne,
5 łyżek kawy,
Krem:
300 ml śmietanki 30%,
250 ml serka mascarpone,
4 łyżki cukru pudru,
1 mały cukier waniliowy,
2 łyżki wiórków kokosowych,
Owoce sezonowe
Wykonanie:
Przygotowujemy krem.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy serek mascarpone i ubijamy/mieszamy mikserem na małych obrotach. Dajemy do lodówki do schłodzenia na co najmniej pół godziny.
Biszkopty układamy na paterze w kształcie prostokąta. Polewamy je kawą.
Następnie dodajemy na biszkopty krem (połowę) a na to pokrojone w kawałki truskawki. Na to dajemy resztę kremu i przystępujemy do układania boków koszyka. Biszkopty przełamujemy na pół i układamy na brzegach – łącząc je z kremem. Robimy to tak, że smarujemy krem tak aby dotykał brzegów i biszkopty. Na koniec dodajemy sezonowe owoce – u mnie truskawki, maliny i jagody leśne.
Dajemy do lodówki do schłodzenia.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz