Kofta

Lato mamy w pełni więc grillowanie na działce, w ogrodzie, w plenerze jest przyjemnością. Dziś mam dla was przepis na aromatyczną koftę, z mięsa wołowo-jagnięcego lub wołowo-baraniego albo z samego wołowego. Dobrze jak połączymy tak mięsa, jeden kawałek  będzie mieć tłuszcz, np. łopatkę wołową lub jagnięcą. Wtedy tłuszcz się stapia i kofta jest bardziej soczysta.

Aromatyczne przyprawy ( kolendra, kumin, imbir, cynamon) dodają wyjątkowego smaku. Do tego jeszcze odrobina pikanterii w postaci ostrej papryki.

Składniki dla 4 osób

600 g  mięsa mielonego  wołowo-jagnięcego

2 ząbki czosnku – wyciśnięte lub starte,

1 cebula mała pokrojona w drobną kostkę,

Przyprawy:

Po ½ łyżeczki: mielonej słodkiej papryki, startego imbiru, kminu rzymskiego, ostrej papryki, nasion kolendry – rozcieranych na drobno, cynamonu,  

2 łyżki pokrojonej świeżej kolendry,

Sól, pieprz,

Oliwa do smarowania,

Świeże listki mięty,

Jogurt grecki,

Sok z cytryny


Przygotowanie

Do miski wkładamy mięso i dodajemy czosnek, cebulę, przyprawy, pokrojoną kolendrę, sól i pieprz do smaku.
Całość dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Gotową masę odstawiamy  na godzinę  do lodówki, aby składniki “się przegryzły”.
Ze schłodzonej masy  dłońmi zamoczonymi w oliwie  formujemy małe wałeczki długości około 8 cm. i mniej więcej 2,5 cm grubości i wbijamy na patyczki do grilla.
Układamy na aluminiowej tacce (chyba, że robimy na grillu elektrycznym to nie) i grillujemy, aż się usmażą i ładnie podpieką.
Podajemy  jogurtem greckim wymieszanym z sokiem  z cytryny, solą, pieprzem i listkami mięty, chlebkiem pita oraz sałatką z pomidorów z młodą cebulką.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.