Kebab „chodził” za mną od jakiegoś czasu i nawet chciałam zjeść gdzieś na mieście ale postanowiłam sama zrobić. Kupiłam mięso z jagnięciny ze sprawdzonego źródła i zabrałam się za przygotowanie.
To co jest ważne w kababach to przyprawy takie jak kmin rzymski, kolendra itd.. ; charakterystyczne przyprawy dla kuchni bliskiego Wschodu.
Mięso jagnięce jest delikatne i bardzo dobre na takie danie. Mięsa nie mieliłam w maszynce do mielenia lecz zblendowałam delikatnie, tak aby były jeszcze małe kawałki mięsa. Nadziałam je na patyczki i zgrillowałam.
Do kebabów podałam kaszę kuskus z pomidorkami i natką pietruszki i gęsty sos jogurtowy. Było pysznie i zaspokoiłam swoją chęć na kebaba.
Składniki dla 6 osób
40 dag mięsa jagnięcego- np. z udźca ,
1 mała biała cebula,
½ łyżeczki ostrej papryki,
½ łyżeczki kminu rzymskiego,
½ łyżeczki pieprzu Cayenne,
½ łyżeczki suszonych nasion kolendry,
Szczypta cynamonu,
Sól, pieprz,
oliwa
2 ząbki czosnku.
Kasza kuskus,
Parę pomidorków koktajlowych,
Natka pietruszki
Sos jogurtowy:
1 jogurt typu greckiego,
2 ząbki czosnku, sok z cytryny,
Sól, pieprz
Wykonanie
Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i blend ujemy chwilę w blenderze. Robimy to krótko aby mięso było lekko zmielone – były kawałki mięsa. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy ( kmin rzymski, kolendra…. itd). Do miski wkładamy zmielone mięso i dodajemy wyciśnięty czosnek, pokrojoną drobno cebulę , wymieszane przyprawy, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku oraz 3 łyżki wody. Całość dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Gotową masę odstawiamy na godzinę do lodówki, aby składniki „się przegryzły”.
Przygotowujemy sos. Do miski dajemy jogurt, dodajemy 3 wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz i mieszamy. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny i mieszamy.
Ze schłodzonej masy mięsnej, dłońmi wysmarowanymi oliwą formujemy wałeczki długości około 8 cm. i mniej więcej 2 cm grubości, które nadziewamy na patyk i smarujemy oliwą. Układamy na patelni grillowej i grillujemy, aż się usmażą i ładnie podpieką ( około 2 minuty z każdej strony). Nie grillujemy długo żeby mięso nie było zbyt wysuszone.
Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy gotową kaszę kuskus, pokrojone pomidorki koktajlowe, pokrojoną natkę pietruszki, doprawiamy solą , pieprzem i lekko podgrzewamy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz